Groen, Grond & Infra

Terra MBO, In Groningen (+4 locations)
Tijdsduur
1 tot 3 jaar
Studievorm
BOL/BBL
Tijdsduur
1 tot 3 jaar
Studievorm
BOL/BBL
Boek de cursus via de website van de organisator 🤗

Over deze opleiding

De opleiding Groen, Grond & Infra is een MBO opleiding voor doorzetters, mensen die technisch inzicht hebben, niet bang zijn voor vieze handen en graag buiten willen werken!

De opleiding Groen, Grond & Infra wordt aangeboden op niveau 1/entreeopleiding (1 jaar), niveau 2 (2 jaar), niveau 3 (3 jaar) en niveau 4 (3 jaar). Ook is het mogelijk om de deeltijdopleiding (BBL) te volgen, waarbij je waarbij je een of twee dagen in de week naar school gaat (niveau 2 of 3) en daarnaast een baan hebt in het loonwerk.

Officiële opleidingsnaam

  • Niveau 1 / Entreeopleiding: Assistent medewerker voedsel en leefomgeving (Assistent plantenteelt)
  • Niveau 2: Groen, grond, infra (Medewerker gemechaniseerd loonbedrijf)
  • Niveau 3: Groen, grond, infra (Vakbekwaam medewerker gemechaniseerd loonbedrijf)
  • Niveau 4: Groen, grond, infra (Manager gemechaniseerd loonbedrijf)

Iets voor jou?

De MBO opleiding Groen, Grond & Infra is voor mensen die zelfstandig zijn ingesteld en van afwisseling houden. Is je werkdag pas afgelopen als de klus klaar is en kun je goed met mensen omgaan? Dan is de MBO opleiding Groen, Grond & Infra iets voor jou.

Je houdt van techniek en van sleutelen. Als je op een gemechaniseerd loonbedrijf werkt, moet je verschillende machines aan een trekker kunnen koppelen voor je aan de slag kunt. Met de MBO opleiding Groen, Grond & Infra leer je alle geheimen van de trekker, de shovel, de heftruck en de combine. Technisch inzicht is dus belangrijk, net als verantwoordelijkheidsgevoel. En natuurlijk weet je veel van grond, gewassen en gewasbescherming. Zo combineer je op een heel praktische manier je kennis van natuur en techniek.

Waar krijg je tijdens de opleiding mee te maken?

Bedrijven beschikken niet altijd over de juiste machines of het juiste personeel. Zij doen dan een beroep op een loonwerker. Met een diploma van de MBO opleiding Groen, Grond & Infra maken de meeste akkerbouw- en veehouderijbedrijven, maar ook gemeenten en aannemers, gebruik van jou als loonwerker voor o.a. grondverzet, zaaien, het verzorgen en oogsten van gewassen.

Tijdens de MBO opleiding Groen, Grond & Infra leer je alles over het gebruik en het toepassen van verschillende machines die jij als loonwerker gebruikt. Techniek speelt een rol bij je latere werkzaamheden. Techniek is daarom in de lessen een belangrijk onderdeel.

Ook kun je het diploma VCA halen (basis veiligheidscertificering). Omdat je veel contacten hebt met bedrijven, zijn communicatieve vaardigheden een belangrijk onderdeel van de MBO opleiding Groen, Grond & Infra. Je wordt opgeleid tot een allround vakman voor het werken met machines. In dit vak moet je zelfstandig en onder tijdsdruk kunnen werken.

Diploma

Als loonwerker kom je bij verschillende klanten, waar je steeds weer ander werk doet. De meeste loonbedrijven zijn werkzaam binnen de agrarische sector. Maar er is een toenemende vraag naar loonwerk ten behoeve van het beheer van de natuurlijke omgeving. De dienstverlening is gericht op werkzaamheden die meestal incidenteel op het bedrijf voorkomen en vinden plaats in perioden dat veldwerkzaamheden worden uitgevoerd. Het gemechaniseerde loonwerk verzorgt de veldwerkzaamheden op veehouderij- en akkerbouwbedrijven. Het cultuurtechnische loonwerk betreft vooral grondverzetwerk en grondtransport. Typerend voor de sector is de piekbelasting; de werkzaamheden zijn namelijk seizoensgebonden.

Als je je diploma van de MBO opleiding Groen, Grond & Infra hebt gehaald, kun je natuurlijk gaan werken. Je kunt kiezen voor een bestaan als zelfstandig loonwerker, medewerker loonwerkbedrijf, medewerker weg- en waterbouw, medewerker rijks- en gemeentelijke groendiensten. Met een diploma niveau 2 op zak, kun je ook doorstromen naar niveau 3 en daarna naar niveau 4. Volg je een niveau 4 opleiding Groen, Grond & Infra, dan kun je ook doorleren aan het HBO. Je krijgt dan extra lessen op het gebied van talen en exacte vakken. Met een groene MBO-opleiding is dus veel mogelijk.

Toelatingseisen

Om de MBO opleiding Groen, Grond & Infra te kunnen volgen, heb je een vooropleiding nodig.

  • Niveau 1/Entreeopleiding: minimumleeftijd is 16 jaar (voor 1 oktober), niet toelaatbaar voor niveau 2, 3 en 4, na 4 maanden volgt een bindend studieadvies.
  • Niveau 2: diploma VMBO basisberoepsgerichte leerweg.
  • Niveau 3: diploma VMBO kaderberoepsgerichte leerweg.
  • Niveau 4: diploma gemengde leerweg en theoretische leerweg.

Vul hieronder jouw gegevens in.

Belangenverklaring doen

Vul je gegevens in als je interesse hebt in Groen, Grond & Infra en meer wilt weten.

 Vul je contactgegevens in

 Stuur een informatieaanvraag

 Ontvang gratis informatie van de onderwijsinstelling


reCAPTCHA logo This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Terra MBO
Postbus 17
9700 AA Groningen

Voor wie?

Terra is een school voor middelbaar beroepsonderwijs. We bieden 21 verschillende opleidingen. Elke opleiding biedt aantrekkelijke mogelijkheden voor werk of vervolgopleiding. Sommige opleidingen passen bij elkaar qua opzet en beroepsmogelijkheden. Die vormen samen een eigen wereld. Er zijn zeven werelden...

Lees meer over Terra MBO