Tuin, Park & Landschap

Terra MBO, In Groningen (+5 locations)
Tijdsduur
1 tot 3 jaar
Studievorm
BOL/BBL
Tijdsduur
1 tot 3 jaar
Studievorm
BOL/BBL
Boek de cursus via de website van de organisator 🤗

Over deze opleiding

Kies je voor de MBO opleiding Tuin, Park en Landschap, dan zorg je voor de aanleg en het onderhoud van de Nederlandse (recreatie)parken, tuinen, bossen, meertjes en plassen. Het is maar net waar je voorkeur naar uitgaat.

De MBO opleiding Tuin, Park en Landschap wordt aangeboden op niveau 1/entreeopleiding (1 jaar), niveau 2 (2 jaar), niveau 3 (3 jaar) en niveau 4 (3 jaar). Ook is het mogelijk om de deeltijdopleiding (BBL) te volgen, waarbij je één dag in de week naar school gaat en daarnaast een baan hebt in de branche van Tuin, Park en Landschap.

Officiële opleidingsnaam

  • Niveau 1 / Entreeopleiding: Assistent medewerker voedsel en leefomgeving (Assisten natuur en groen)
  • Niveau 2: Natuur en groene ruimte 2 (Medewerker buitenruimte)
  • Niveau 3: Natuur en groene ruimte 3 (Vakbekwaam medewerker groenvoorziening)
  • Niveau 3: Natuur en groene ruimte 3 (Vakbekwaam medewerker hovenier)
  • Niveau 4: Natuur en groene ruimte 4 (Manager natuur en recreatie)

Iets voor jou?

Met een diploma op zak kun je een eigen bedrijf beginnen. Dus droom je van de vrijheid van een eigen hoveniersbedrijf, dan is de MBO opleiding Tuin, Park en Landschap iets voor jou.

Maar misschien kom je wel in dienst van een gemeente als verantwoordelijke voor de groenvoorzieningen in de stad. Of je zorgt dat vakantiegangers op de camping zorgeloos kunnen genieten van de natuur om hen heen. Je zorgt voor het onderhoud, waarbij je best creatief kunt zijn maar ook goed volgens een plan weet te werken. Bij het onderhoud van tuin, zwemparadijs of sloot kies je het goede gereedschap. Je werkt veel (en veilig!) samen met collega’s om de klus te klaren en je weet dus goed hoe je samenwerkt.

Waar krijg je tijdens de opleiding mee te maken?

Tijdens je MBO opleiding Tuin, Park en Landschap leer je mooie ontwerpen te maken, met de hand en met de computer (niveau 3 en 4). Maar ook hoe je bijvoorbeeld tuinen moet aanleggen. Hoeveel tijd het kost en welk materieel je moet inzetten. Hoe je zorgt voor de recreatieve gebieden waar je werkt, of dat nu een tuin, park, merengebied of sportpark is. Je leert hoe je een pad verhardt, hoe je bomen verplaatst en behandelt, hoe je een golfterrein maait en welk gereedschap je wanneer gebruikt. Ook leer je hoe je dit soort projecten moet plannen, hoe je de kosten berekent en hoe je leiding geeft aan de projecten (niveau 4).

De praktijklessen van de MBO opleiding Tuin, Park en Landschap zijn natuurlijk seizoensgebonden. In verschillende periodes ga je bestraten, maaien, beplanten en snoeien, werken met de bosmaaier en de techniek van tuinmachines, maar ook leer je een schutting plaatsen of een eenvoudig muurtje metselen. Spannend: je leert ook bomen vellen met de motorkettingzaag!

Diploma

Als je je diploma van de MBO opleiding Tuin, Park en Landschap hebt gehaald, kun je natuurlijk gaan werken. Je kunt aan de slag bij particulieren in de tuin of in het openbaar groen, in parken of bij sportvelden, in natuurlijk landschap of in stedelijke omgeving. Je kunt dan denken aan beroepen als ontwerper, hovenier of natuurbeheerder.

Met een diploma niveau 2 op zak, kun je ook doorstromen naar niveau 3 en daarna naar niveau 4. Volg je een niveau 4 opleiding, dan kun je ook doorleren aan het HBO. Je krijgt dan extra lessen op het gebied van talen en exacte vakken. Met een groene MBO-opleiding is dus veel mogelijk!

Toelatingseisen

Om de MBO opleiding Tuin, Park en Landschap te kunnen volgen, heb je een vooropleiding nodig:

  • Niveau 1/Entreeopleiding: minimumleeftijd is 16 jaar (voor 1 oktober), niet toelaatbaar voor niveau 2, 3 en 4, na 4 maanden volgt een bindend studieadvies.
  • Niveau 2: diploma VMBO basisberoepsgerichte leerweg.
  • Niveau 3: diploma VMBO kaderberoepsgerichte leerweg.
  • Niveau 4: diploma VMBO gemengde leerweg of theoretische leerweg.

Vul hieronder jouw gegevens in.

Belangenverklaring doen

Vul je gegevens in als je interesse hebt in Tuin, Park & Landschap en meer wilt weten.

 Vul je contactgegevens in

 Stuur een informatieaanvraag

 Ontvang gratis informatie van de onderwijsinstelling


reCAPTCHA logo This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Terra MBO
Postbus 17
9700 AA Groningen

Voor wie?

Terra is een school voor middelbaar beroepsonderwijs. We bieden 21 verschillende opleidingen. Elke opleiding biedt aantrekkelijke mogelijkheden voor werk of vervolgopleiding. Sommige opleidingen passen bij elkaar qua opzet en beroepsmogelijkheden. Die vormen samen een eigen wereld. Er zijn zeven werelden...

Lees meer over Terra MBO