Afgestudeerden Filosofie aan het woord

Radboud Universiteit Nijmegen

Filosoof van beroep

Lees hieronder een aantal ervaringen van afgestudeerde Filosofen van de RU.

Jeroen van de Putten, Sanoma Uitgevers

jeroen - bachelor filosofie radboud universiteit nijmegenJeroen is in 2000 afgestudeerd aan de opleiding filosofie. Hij werkt nu als managing editor op de afdeling Custom Publishing bij Sanoma Uitgevers. Hij is in zijn baan verantwoordelijk voor sponsored magazines: magazines die worden gemaakt in opdracht van een klant. Zo maakt hij Bierblad voor Heineken, 't Brandgeveul voor Brand bier en Kieskeurig Magazine. "Wat ik tijdens de opleiding heb geleerd, gebruik ik nu bijvoorbeeld bij het contact met klanten. Is er een discussie over een cover of koppen boven een artikel, dan kan ik met de juiste argumenten mijn klanten overtuigen. Hier merk ik de meerwaarde van mijn filosofieopleiding." Jeroen is zijn studententijd begonnen met de opleiding beleidswetenschappen. "Daar stelde ik te veel vragen. We moesten bijvoorbeeld een definitie van ‘macht' uit ons hoofd leren. Ik wilde liever discussiëren over wat macht is. De docent gaf toen aan dat de opleiding filosofie misschien beter bij me zou passen. Ik ben na het eerste jaar geswitcht van opleiding. En daar heb ik geen seconde spijt van gehad. Filosofie is een soort ‘personality training'. Je leert nadenken zoals je dat nergens anders leert."

Daan Roovers, Hoofdredactrice Filosofie Magazine

daan - bachelor filosofie radboud universiteit nijmegenDaan is in 1995 afgestudeerd aan de opleiding filosofie. Na haar afstuderen heeft ze eerst freelance-klussen voor Filosofie Magazine gedaan. Inmiddels is ze hoofdredacteur. "Filosofie in Nijmegen is een brede, historische opleiding. Alle kennis die je opdoet over bijvoorbeeld de ethica van Aristoteles geeft je een goede basis voor veel beroepen. Je leert kritisch nadenken, een bepaalde manier van problemen benaderen. Naast de vaardigheden kan ik de inhoud van de opleiding nu goed gebruiken voor mijn artikelen. Er wordt tegenwoordig minder zweverig tegen filosofie aangekeken. Filosofie Magazine probeert ook een bijdrage te leveren aan het neerzetten van het juiste beeld. Met het blad maakt de redactie filosofische thema's en existentiële vragen tastbaar voor de geïnteresseerde leek." Het blad heeft op dit moment 15.000 abonnees. Daarnaast worden er nog 4000 via de losse verkoop verkocht. Filosofie is meer een onderdeel van de maatschappij geworden. "Gelukkig maar, want de filosofische vraagstukken hebben niets aan hun actualiteit verloren!"

Simon Broek, Onderzoeksbureau 'Research voor beleid'

simon - bachelor filosofie radboud universiteit nijmegenIn 2006 is hij afgestudeerd aan de opleiding filosofie in Nijmegen. Na een onderzoek van een half jaar in Duitsland, werkt Simon nu bij het onderzoeksbureau 'Research voor Beleid' in Zoetermeer. Hij is daar beleidsonderzoeker op het gebied van onderwijs, wetenschap en cultuur. Het Nuffic, NWO, het Ministerie van OCW en de Europese Commissie zijn onder andere zijn klanten. Hij schrijft adviesrapporten over bijvoorbeeld internationalisering bij hogescholen of maatschappelijke relevantie van geesteswetenschappelijk onderzoek. "Door wat ik geleerd heb tijdens mijn opleiding kan ik nu makkelijker politieke motieven uit beleidsteksten filteren en vraag ik door waar anderen stoppen. Verder kijk ik als filosoof net iets anders tegen dingen aan en dat levert vaak een creatieve invalshoek op voor het schrijven van offertes waarmee ons onderzoeksbureau zich kan onderscheiden van anderen". Mensen denken vaak dat je geen grote "baangarantie" hebt als filosoof, maar Simon vond vrij snel een baan. "Filosofen moeten wat zelfverzekerder zijn en er vertrouwen in hebben dat er genoeg werkgevers zijn die de toegevoegde waarde van een filosoof op de werkvloer inzien."




Lees meer over Filosofie

Request information


Belangenverklaring doen

Vul je gegevens in als je interesse hebt in Radboud Universiteit Nijmegen en meer wilt weten.

 Vul je contactgegevens in

 Stuur een informatieaanvraag

 Ontvang gratis informatie van de onderwijsinstelling


reCAPTCHA logo This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Wil je in het buitenland studeren?

Op educations.com kun je meer dan 90.000 programma's van internationale topuniversiteiten en over de hele wereld vinden en vergelijken.

Blader door programma's

Inloggen
Nieuwsbrief
Mis niets en blijf op de hoogte van nieuws over opleidingen!