Cor deelt zijn ervaringen over de HBO Informatica

E3 ICT

Cor volgt de IT opleiding HBO Informatica aan E3 ICT.  Bij E3 ICT kreeg hij de smaak van het studeren te pakken. Cor vertelt hoe hij met de Hogeschool E3 ICT in contact is gekomen, wat zijn indrukken waren van de school en wat zijn toekomstplannen zijn. Laat je inspireren, lees snel verder!

IT Opleiding HBO Informatica - Cor vertelt over de opleiding op E3 ICT

Naam: Cor Moelker
Studie: HBO Informatica
Onderwijsinstelling: Hogeschool E3 ICT

Hoe ben je in contact gekomen met E3?

Ik wilde mij verder bekwamen in de ICT door middel van een opleiding met I-Tracks. Ik heb bij E3 de leerboeken besteld, ben zelfstandig daarmee aan de slag gegaan en heb de bijbehorende examens gehaald. Toen bleek dat ik daarmee een flinke stap had gezet richting het diploma HBO Informatica, ben ik bij E3 verder gaan informeren over de  studiemogelijkheden. Na een uitgebreide intake heb ik besloten mijn diploma HBO te gaan halen.

Wat waren je eerste indrukken?

  • Allereerst een soort huiskamergevoel, een amicale, ontspannen sfeer en een sterke gemotiveerdheid bij iedereen van E3. Frappant voorbeeld vond ik dat directie en personeel aan keukentafel samen lunchten.
  • Ten tweede een grote flexibiliteit, voortkomend uit een opstelling die vraaggericht en situatiegericht is. Daardoor ontstaat een veranderingsbereidheid richting de studieplanning die daadwerkelijk maatwerk kan worden genoemd.
  • Ten derde viel de kleinschaligheid in de onderwijsopzet op. Dat was duidelijk waarneembaar in de didactische aanpak, die ik samenvat in: “mensen aan het denken zetten”.

Hoe heb je je studie bij E3 kunnen volgen; je woont en werkt immers in Zeeland?

Maastricht ligt midden in de Euregio. Daardoor is er sprake van een verrassend grote bereikbaarheid. De lestijden waren volledig aan mij aangepast en door de een-op-een situatie waren de contactmomenten zeer intensief maar evenzeer voldoeninggevend. Bovendien was er iedere keer wel sprake van nieuwe inzichten. Belangrijk om te noemen is zeker ook de manier waarop gezamenlijk werd gezocht naar de toepassing van de leerstof in mijn specifieke werksituatie. Dat werkte in twee richtingen:

  • In mijn werksituatie kon ik de leerstof direct toepassen;
  • In de lessen kon ik de werksituatie als een doorlopende casus inzetten.

De afwisseling tussen inspanning en ontspanning heeft ook een belangrijke bijdrage geleverd aan het kunnen volhouden.

Welke aspecten maakten de meeste indruk tijdens het schrijven van de scriptie?

Ik noem drie aspecten:

  •  ICT-onderwijs is mogelijk zonder ICT, het hangt af van de studierichting of en in hoeverrre de technische onderdelen een rol spelen in het studieprogramma en dus ook in de scriptie.
  • Diepgang en hoeveelheid schrijfwerk is in het begin moeilijk te overzien. Ik heb de oplossing gevonden in het zogeheten schrijfplan, een  onderdeel van de module PCF (Professional Communication Foundation). Een studieonderdeel dat wordt gebruikt als hulpmiddel bij een ander studieonderdeel. Heel bijzonder.Een scriptie is een antwoord op een vraag van de organisatie. In mijn situatie paste de scriptie ook nog eens perfect bij de werksituatie.
  • Tijdens de studie vond er een switch in de functieplaats: Ik werd teamleider en informatie-analist en verantwoordelijk voor de ITIL-implementatie. Dat heb ik dan ook als onderwerp voor mijn scriptie gekozen.

Wat ga je doen na het behalen van je diploma HBO Informatica?

Ik heb de smaak van het studeren te pakken en ga verder met MBA. Ik heb me gerealiseerd dat ik in mijn werksituatie zowel toekomstgericht als toekomst vast moet  ontwikkelen. Ik hoop dat ook die studie gebaseerd is op maatwerk en interactief onderwijs.




Lees meer over HBO Informatica

Wil je in het buitenland studeren?

Op educations.com kun je meer dan 90.000 programma's van internationale topuniversiteiten en over de hele wereld vinden en vergelijken.

Blader door programma's

Inloggen
Nieuwsbrief
Mis niets en blijf op de hoogte van nieuws over opleidingen!