Opleidingen met de studierichting Pedagogiek

Pedagogiek

Houd je ervan mensen te begeleiden, zodat ze hun eigen leven op een goede manier kunnen leven? Dan is het te overwegen om voor een van de opleidingen pedagogiek te denken. Een ander woord dat in plaats van pedagogiek vroeger ook wel werd gebruikt is opvoedkunde. Pedagogiek gaat echter verder dan de traditionele opvoedingssituaties, waarin kinderen worden begeleid. Het gaat ook over het begeleiden van mensen in allerlei verwachte en onverwachte pedagogische situaties.
Weergave 1-50 van 53 resultaten
Leer hoe we resultaten sorteren
We baseren onze zoekalgoritmen om de meest relevante opleidingen te vinden op basis van jouw zoekparameters.
Weergave 1-50 van 53 resultaten
1
2

Meer over Opleidingen met de studierichting Pedagogiek

Opleidingen pedagogiek

In de opleidingen word je bewust van alle partijen in een opvoedings- en begeleidingssituatie. Je speelt een rol in een optimale afstemming, zodat de opvoedingssituatie veilig kan verlopen. Dat door je door te observeren, te rapporteren en door gesprekken met betrokkenen te voeren. Kinderen krijgen de ruimte op te groeien tot volwaardige deelnemers van de samenleving. Iedereen, die om wat voor reden ook, op een zijspoor is geraakt, krijgt de tools aangereikt de weg terug te vinden. Als je kiest voor de opleidingen pedagogiek, dan ben je je bewust van de menselijke norm en draag je je steentje bij, om de samenleving mooier en completer te maken. Je kunt kiezen voor richtingen als jeugdzorg, gehandicaptenzorg, kinderopvang, preventie en onderwijs, waar je als pedagogisch medewerker aan de slag kunt.

Maak de wereld mooier, word pedagoog!

Als je kiest voor een van de opleidingen pedagogiek, dan ben je gericht op mensen. Je hebt oog voor kwetsbare situaties en die wil je helpen aanpakken. Je bent pedagogisch betrokken, sociaal bewogen, maar kunt ook objectief zijn. Taalvaardigheid is een voordeel, gezien het feit dat verslagen en gesprekken onderdeel zijn van het vak. Van de opleidingen mag je betrokkenheid en begeleiding verwachten, zodat je met het diploma pedagogiek de wereld een stukje mooier kunt maken.

Er zijn veel verschillende specialisaties binnen het pedagogische vakgebied. De studierichting Pedagogiek zelf is zo groot dat het is aangepast naar hoe de arbeidsmarkt aan het veranderen is, maar ook om zoveel mogelijk studenten te interesseren. Hieronder vind je een aantal verschillende richtingen:

Gezondheidspedagoog

Als je gezondheidspedagoog wilt worden dan ben je geïnteresseerd om mensen te motiveren, te stimuleren en te begeleiden naar een gezonder leven. Het kan gaan over het vergroten van kennis, ideeën en gedrag in relatie tot gezondheid en ziekte. Je kunt werken met een persoon, groepsgericht of op organisatorisch niveau. Een beetje afhankelijk van de richting maar de opleiding gezondheidspedagoog geeft een goed beeld over hoe mensen functioneren als personen in verschillende omstandigheden. Als je een opleiding Pedagogiek met de specialisatie gezondheid hebt afgerond dan kun je bijvoorbeeld werken in de maatschappelijke dienstverlening, verzekeringen of diensten voor arbeidsbemiddeling.

Coaching pedagoog

Een coach helpt een individu of een groep om prestaties te verbeteren, kennis te verdiepen of om de kwaliteit van leven te ontwikkelen. De coach werkt eraan om de sterke punten van een individu of de groep naar voren te halen om het vermogen te laten groeien. De coach is er om te ondersteunen, luisteren, vragen te stellen en te begeleiden. Een coach zal niet met een directe oplossing komen zonder te proberen om de groep of het individu zelf antwoorden te laten vinden om zo zichzelf te helpen. Coaching komt voort uit de humanistische psychologie. Vandaag is coaching één van de meest belangrijke hulpmiddelen in leiderschap en beroepsleven.

Leraar

Werken als docent in het onderwijs is zowel leuk als ontplooiend omdat je de kans krijgt om betrokkenheid te creëren en de vooruitzichten voor andere mensen te vergroten. De inhoud van een lerarenopleiding is afhankelijk van het niveau en in welke richting je je als leraar specialiseert. Als leraar heb je een gevarieerd beroep waarin steeds veranderingen in zowel de didactische werkvormen als de inhoud van het onderwijs plaatsvinden. Tijdens een lerarenopleiding loop je ook stage om zo alvast in de praktijk te oefenen. Een stage geeft een goed idee over hoe het is om leraar te zijn. Een lerarenopleiding biedt ook vaardigheden die waardevol zijn in andere beroepen, zoals het opleiden van personeel of managers. De meeste hogescholen en universiteiten bieden een vorm van een lerarenopleiding.

Pedagogiek studie

Hulp nodig bij je studiekeuze?

 Kies een opleiding
 die je interesseert.

 Stuur eenvoudig online
 je informatieaanvraag.

 Ontvang gratis info van
 de onderwijsinstelling.

Vergelijk opleidingen

Wil je in het buitenland studeren?

Op educations.com kun je meer dan 90.000 programma's van internationale topuniversiteiten en over de hele wereld vinden en vergelijken.

Blader door programma's