Medewerker Sociale Zekerheid

Florijn College
Samenvatting
Breda
3 jaar
   
MBO
Nederlands

Over deze opleiding

MBO opleiding Medewerker Sociale zekerheidDe opleiding Medewerker Sociale zekerheid BOL Niveau 4 is gericht op het helpen van klanten van bijvoorbeeld een sociale dienst of UWV bij het aanvragen van uitkeringen of vergoedingen.

Kerntaken van deze MBO opleiding zijn:

- Backoffice werkzaamheden verrichten: dossiergegevens verwerken, gegevens controleren, documenten opstellen, ondersteunen bij de uitvoering van trajecten werk en ondersteunen bij schuldhulpverlening.
- Frontoffice werkzaamheden verrichten: verstrekken van informatie en advies, de intake verzorgen, ondersteunen bij het invullen van formulieren en doorverwijzen.

Onderdelen waar je mee aan de slag gaat tijdens deze opleiding:

- Communicatie onderdelen: goed beheersen van Nederlandse en Engelse taal en deze kunnen toepassen in werksituaties, zoals: vergaderen, verslag leggen, rapporteren, presenteren, gesprekken voeren, corresponderen en kunnen omgaan met geautomatiseerde systemen met de programmatuur die daarbij hoort.
- Juridische onderdelen: gericht op kennis van relevante wetgeving en vooral het toepassen van deze kennis op praktijkgevallen.
- Onderdelen gericht op andere vakkennis: zoals kennis van ontwikkelingen binnen sociale zekerheid en op de arbeidsmarkt, van relevante organisaties enz.

De MBO opleiding kent ook praktijkonderdelen:

- Beroepspraktijkvorming: je werkt en leert in het bedrijfsleven of bij een instelling. Je leert hoe je allerlei beroepsvaardigheden in de praktijk toe kunt passen.
- Excursies en onderzoeken.
- Projectmiddagen: je werkt in groepjes gedurende een aantal weken verschillende opdrachten uit.

Belangrijke competenties voor deze opleiding zijn:

- aandacht en begrip tonen
- analyseren en onderzoeken
- ethisch en integer handelen
- formuleren en rapporteren
- kwaliteit leveren
- plannen en organiseren
- samenwerken en overleggen

Toekomst

Aanvragen voor uitkeringen of vergoedingen komen terecht op het bureau van de Juridisch medewerker sociale zekerheid. Je onderzoekt of de cliënt hiervoor volgens de wettelijke regels in aanmerking komt. Vervolgens beoordeel je de aanvraag. Juridische medewerkers sociale zekerheid werken vooral bij gemeentelijke sociale diensten, ziektekostenverzekeraars, de uitvoeringsinstelling werknemersverzekeringen (UWV) en de Sociale Verzekeringsbank.
Als medewerker sociale zekerheid ben je administratief en juridisch onderlegd en heb je een klantgericht en zakelijke houding. Je moet kritisch, efficiënt, stressbestendig en integer zijn. Je bent punctueel, taalvaardig, gedisciplineerd en steeds alert op de mogelijkheid van fraude. Je kunt omgaan met ongewenst gedrag van cliënten.

Onderwerpen die behandeld worden zijn o.a.: sociale voorzieningen, werknemersverzekeringen, volksverzekeringen, arbeidsvoorziening en het omgaan met cliënten / burgers.

Diploma

De leerstof is ondergebracht in een aantal competenties. Deze worden getoetst door middel van kerntaken en werkprocessen. Als je die allemaal met een voldoende hebt afgesloten, krijg je een MBO diploma voor de opleiding Medewerker Sociale zekerheid BOL Niveau 4 met crebo: 90433, behorende bij jouw kwalificatie.

Toelatingseisen

Om te beginnen met de opleiding Medewerker Sociale zekerheid BOL niveau 4 op het Florijn College moet je voldoen aan een van de onderstaande toelatingseisen

- Sector economie: kader, gemengde of theoretische leerweg
- Andere sector dan economie: kader, gemengde of theoretische leerweg met wiskunde of economie of een 2e moderne vreemde taal
- Overgangsbewijs van 3 naar 4 HAVO of VWO.

De juridische beroepen zijn sterk gericht op communicatie, zowel schriftelijk als mondeling; een voldoende voor Nederlands is dus van groot belang.

Het Florijn College wil dat je een opleiding kiest die bij je past, daarom is er een intakeprocedure die zorgt voor plaatsing in de juiste studierichting. Volg je nu een opleiding op het VMBO, dan wordt er ook informatie aan je decaan gevraagd. Een intredetoets en/of assessment kan deel uitmaken van de toelating. De intakegesprekken starten in februari.

Florijn College

Als school voor economisch beroepsonderwijs wil het Florijn College studenten opleiden tot succesvolle wereldburgers, die een tastbare bijdrage leveren aan handel en zakelijke dienstverlening. Uiteraard ieder op zijn eigen niveau. Florijn College bereidt studenten voor op een succesvolle carrière in...


Lees meer over Florijn College

Vul hieronder jouw gegevens in.

Vul je gegevens in als je interesse hebt in Medewerker Sociale Zekerheid en meer wilt weten.

 Vul je contactgegevens in

 Stuur een informatieaanvraag

 Ontvang gratis informatie van de onderwijsinstelling

Contactgegevens Florijn College

Florijn College

Wilhelminasingel 33
4817 JX Breda

 Bekijk telefoonnummer

Gratis informatie aanvragen

Wil je meer weten over Medewerker Sociale Zekerheid? Vul dan onderstaand aanvraagformulier in! De onderwijsinstelling neemt dan zo snel mogelijk contact met je op.

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen beschikbaar.

Wil je in het buitenland studeren?

Op educations.com kun je meer dan 90.000 programma's van internationale topuniversiteiten en over de hele wereld vinden en vergelijken.

Blader door programma's