Bekijk studentum.nl als: Mobiele site
Samenvatting
Rotterdam
3 jaar
   
MBO
Niveau 4 BOL

Over deze opleiding

Vormgeven met licht, dat is wat een professionele lichttechnicus doet. Met verschillende apparatuur, belichtingstechnieken en speciale effecten breng je evenementen, theatershows, concerten en tv-producties tot leven. Hoe licht je de verschillende scènes van een grote musical uit? Wat voor lichteffecten kun je gebruiken bij een cabaretvoorstelling, moderne dans, een televisieshow of een muziekfestival? En hoe realiseer je de opvallende lichtshows bij een popconcert?

Als professioneel lichttechnicus bied je zowel technische als artistieke ondersteuning aan podiumproducties en evenementen. Je vertaalt de creatieve ideeën van de regisseur en de lichtontwerper naar een perfect opgebouwd lichtplan. Hierin neem je allerlei soorten belichting op, zodat je precies de sfeer en effecten kunt realiseren die de regisseur of productieleider zoekt. Je zorgt ervoor dat alle lichtapparatuur zorgvuldig wordt opgebouwd en geprogrammeerd.

In de opleiding Lichttechnicus leer je hoe je tijdens de voorstelling of het optreden de lichttafels, mengpanelen en andere apparatuur bedient. Na afloop ben je verantwoordelijk voor de afbouw van de lichtapparatuur. Je rol is afhankelijk van de grootte van de productie. Bij kleinere producties ben je misschien de enige uitvoerende lichttechnicus en bij grotere producties moet je waarschijnlijk één of meerdere mensen aansturen.

Vakkken

In de opleiding Lichttechniek krijg je vakken als theorie licht, elektrotechniek, verschillende armaturen, lichtplannen inhangen en aansluiten, lichttafel programmeren en bedienen, lichtplannen maken, sociale vaardigheden, ondernemersvaardigheden, midi en ethernet. Natuurlijk krijg je ook algemene vakken als Nederlands, Engels, rekenen, maatschappijleer en sport. Je doet veel praktijkervaring op, zowel in onze studio's als in de beroepspraktijk tijdens je stages.

Is de opleiding Lichttechniek iets voor jou?

Als lichttechnicus houd je natuurlijk van techniek en van de theaterwereld. Je bent zeer visueel ingesteld en je hebt gevoel voor timing. Verder moet je affiniteit hebben met wat er op het podium gebeurt en goed aanvoelen wat een regisseur wil bereiken. Daarom is er in de opleiding ook veel aandacht voor de artistieke kant van producties. Verder ben je flexibel, oplossingsgericht en vind je het niet erg om in de avonden en weekenden te werken.

Toekomstperspectief

Na je opleiding kun je terechtkomen bij theaters, theatergezelschappen, evenementen, festivals, poppodia, verhuurbedrijven en schouwburgen of bij een bepaalde productie of specifiek evenement als vast crewlid. Dat kan in Nederland zijn, maar ook daarbuiten. Aan de slag als freelancer kan ook, dat is in de theaterwereld heel gewoon. Op het gebied van Theatertechniek kun je doorleren op het hbo bij de Theaterschool Amsterdam, richting Techniek & Theater.

Toelatingseisen

Voor de opleiding Podium- en evenemententechniek maak je een digitale capaciteitentest en een beroepsbeeldtest en naar aanleiding van deze test voer je een motivatiegesprek. 

Grafisch Lyceum Rotterdam

Creative world van het Grafisch Lyceum Rotterdam

Studeren op het Grafisch Lyceum Rotterdam Creatief, innovatief en een beetje eigenwijsHet Grafisch Lyceum Rotterdam (GLR) is een gezellige vakschool, gevestigd in het hart van Rotterdam, waar alles draait om media, design, communicatie en technologie. Wie bij het Grafisch Lyceum...


Lees meer over Grafisch Lyceum Rotterdam

Vul hieronder jouw gegevens in.

Vul je gegevens in als je interesse hebt in LICHTTECHNICUS en meer wilt weten.

 Vul je contactgegevens in

 Stuur een informatieaanvraag

 Ontvang gratis informatie van de onderwijsinstelling

Contactgegevens Grafisch Lyceum Rotterdam

Grafisch Lyceum Rotterdam

Heer Bokelweg 255
3032 AD Rotterdam

 Bekijk telefoonnummer
www.glr.nl

Gratis informatie aanvragen

Wil je meer weten over LICHTTECHNICUS? Vul dan onderstaand aanvraagformulier in! De onderwijsinstelling neemt dan zo snel mogelijk contact met je op.

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen beschikbaar.

Wil je in het buitenland studeren?

Op educations.com kun je meer dan 90.000 programma's van internationale topuniversiteiten en over de hele wereld vinden en vergelijken.

Blader door programma's