Toegepaste Biologie

HAS Hogeschool
Samenvatting
Den Bosch
4 jaar
   
HBO Bachelor
Nederlands
Voltijd

Videopresentatie

Over deze opleiding

Volg de hbo-opleiding Toegepaste Biologie aan HAS Hogeschool!Toegepaste Biologie

Hebben dieren, planten, en de natuur om je heen jou altijd al gefascineerd? Of ben je geïnteresseerd in wat de invloed is van voeding op de mens? HAS Hogeschool biedt jou een afwisselende hbo-opleiding aan, namelijk Toegepaste Biologie!

In 2017 uitgeroepen door de Keuzegids tot: Hbo TOP-OPLEIDING! 

Numerus Fixus 

Voor onze opleiding Toegepaste Biologie geldt een Numerus Fixus.
Bekijk voor meer informatie over de numerus fixus procedure de website van HAS Hogeschool. 

Wat houdt de hbo-opleiding Toegepaste Biologie in?

Bij de opleiding Toegepaste Biologie van Has Hogeschool ontdek dat er tussen micro en macro megamogelijkheden liggen. Toegepaste Biologie is nog een redelijk jonge opleiding waarin: planten, dieren, ecologie, mensen en voeding bestudeert wordt. Jij staat voor biodiversiteit en streeft naar een duurzame leefomgeving voor nu én in de toekomst. De praktijk leer je voornamelijk door onderzoek te doen in de kas, het dierenverblijf of buiten in het veld. Verder weet jij vervolgens de resultaten te presenteren aan een opdrachtgever uit het bedrijfsleven. 

Op basis van de resultaten uit je onderzoek weet jij bijvoorbeeld op welke wijze je diervoeding gezonder kan maken. Of misschien leer je wel om bloemen op een milieuvriendelijke wijze te produceren. Daarnaast heb je de juiste kennis in huis om dieren te verzorgen, betere paarden te fokken en weet je de natuur 'natuurlijker' en voeding gezonder maken. Als je Toegepaste Biologie hebt gestuurd dan bestaan er tal van beroepsmogelijkheden: adviseur ecologie, onderzoeker dierenwelzijn en plantenveredelaar tot aan ontwikkelaar zaadproductvormen en kwaliteitsmedewerker voeding.

Bij de hbo-opleiding Toegepaste Biologie van HAS Hogeschool krijg je projectonderwijs, waarbij je in groepjes werkt aan een real life praktijkopdracht. Ook krijg je vaardigheidstrainingen, workshops, gastcolleges, hoorcolleges en PGO-sessies. Je gaat op excursie en doet practica in het lab. Ook een internationale blik op de milieuvraagstukken is belangrijk. Daarom ga je op stage in Nederland, maar ook in het buitenland. Daarnaast doe je een afstudeeronderzoek  in het vierde jaar voor een echt bedrijf.

HAS Hogeschool

Specialiseer je met de hbo-opleiding Toegepaste Biologie!

Je kunt tijdens de hbo-opleiding Toegepaste Biologie aan HAS Hogeschool kiezen uit vier specialisaties: Plant, dier, ecologie en mens en voeding. 

Plant

Je richt je hier op de productie van planten en zaadveredeling

Dier

Je richt je hier op het gedrag van dieren, zoals feromonen, fysiologie en voeding, hormonen en neurobiologie en de genetica van dieren

Ecologie

Je richt je hier op bodembiologie, landschapsinrichting, conservation-biologie en ecotoxicologie

Mens en voeding

Je richt je hier op voedingsproducten. Vanuit het product wordt steeds de relatie gelegd met de mens, en wordt gekeken naar verschillende thema’s: gezondheid, veiligheid en smaak/sensoriek

Diploma

Diplomering hbo bachelor opleiding Toegepaste Biologie

Na het succesvol afronden van de opleiding Toegepaste Biologie ontvang je een hbo diploma.

Toekomstperspectief

Waar kun je werken na de hbo-opleiding Toegepaste Biologie van HAS 

Nadat je afgestudeerd bent voor de hbo-opleiding Toegepaste Biologie aan HAS Hogeschool kun je bijvoorbeeld aan de slag in functies als:

 • Product developer groente en fruit
 • Ontwikkelaar zaadproductvormen
 • Plantenveredelaar
 • Onderzoeker dierenwelzijn
 • Adviseur ecologie
 • Specialist diervoeding/nutritionist
 • Praktijkgericht onderzoeker op wetenschappelijke basis
 • Onderzoeker plantenziekten
 • Kwaliteitsmedewerker voeding
 • Sensorisch onderzoeker

Toelatingseisen

Wat zijn de toelatingseisen voor de hbo-opleiding Toegepaste Biologie van HAS Hogeschool?

Om toegelaten te worden voor de opleiding Toegepaste Biologie aan HAS Hogeschool, moet je aan de volgende toelatingseisen voldoen:

HAVO met profiel: 
Natuur en techniek,
Natuur en gezondheid,
Economie en maatschappij met scheikunde

VWO met profiel:   
Natuur en techniek
Natuur en gezondheid
Economie en maatschappij met scheikunde 1

Voor havo- en vwo-scholieren is biologie als eindexamenvak gewenst. Iedereen moet een motivatiebrief schrijven en de brief kan aanleiding zijn voor het uitnodigen voor een gesprek. Als je je inschrijft voor de opleiding Toegepaste Biologie krijg je een brief thuisgestuurd over wat er in de motivatiebrief moet staan.

Kan ik met een mbo-diploma doorstromen naar HAS Hogeschool?

Heb je een relevante mbp-opleiding afgerond die voldoende aansluit op de opleiding Toegepaste Biologie? Dan kom je in aanmerking om deze opleiding te volgen. Voordat je je kunt aanmelden vindt er een intakegesprek plaats met de studieadviseur van HAS Hogeschool.

Kosten

 • Het wettelijke collegegeld bedraagt: € 2.006,-
 • Het instellingscollegegeld bedraagt: € 6.675,-.*

(Het HAS-instellingscollegegeld is in het verleden vastgesteld op basis van het wettelijke collegegeld en de hoogte van de Rijskbijdrage. Jaarlijks wordt dit bedrag bijgesteld rekening houdend met het wettelijke collegegeld en een inflatie-correctie.)
* Instellingscollegegeld moet je betalen als je al een HBO of WO studie hebt afgerond.

HAS Hogeschool

HAS Hogeschool is dé hogeschool voor voltijd hbo bachelor opleidingen op het gebied van agro, food en leefomgeving met vestigingen in Den Bosch en Venlo.  Met 3200 voltijd hbo studenten, 300 cursisten die een opleiding of training volgen bij HAS Kennistransfer...


Lees meer over HAS Hogeschool

Vul hieronder jouw gegevens in.

Vul je gegevens in als je interesse hebt in Toegepaste Biologie en meer wilt weten.

 Vul je contactgegevens in

 Stuur een informatieaanvraag

 Ontvang gratis informatie van de onderwijsinstelling

Contactgegevens HAS Hogeschool

HAS Hogeschool

Onderwijsboulevard 221
5223 DE DEN BOSCH

 Bekijk telefoonnummer
hashogeschool.nl

Gratis informatie aanvragen

Wil je meer weten over Toegepaste Biologie? Vul dan onderstaand aanvraagformulier in! De onderwijsinstelling neemt dan zo snel mogelijk contact met je op.

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen beschikbaar.

Wil je in het buitenland studeren?

Op educations.com kun je meer dan 90.000 programma's van internationale topuniversiteiten en over de hele wereld vinden en vergelijken.

Blader door programma's