Voltijdopleiding PABO

Marnix Academie
Samenvatting
Oudenoord 325
4 jaar
   
HBO Bachelor
Nederlands
Voltijd

Videopresentatie

Over deze opleiding

Voltijd lerarenopleidingPabo opleidingVoltijdopleiding PABO

De voltijdopleiding PABO aan de Marnix Academie leidt jou op tot leraar basisonderwijs. Je volgt interessante colleges en al snel sta je zelf voor de klas. Kortom een boeiende en leerzame tijd. De lerarenopleiding is opgebouwd uit een major- en minorfase.

Hoe ziet deze lerarenopleiding eruit?

In de majorfase is gericht op de basisbekwaamheden van de leraar. De minorfase staat voor verdieping en profilering.

De majorfase van de PABO opleiding

Het kernprogramma van de voltijd lerarenopleiding is de majorfase. In deze fase gaat het om de basisbekwaamheden van de leraar. Wat moet je allemaal weten van leerlingen in het basisonderwijs? Welke vaardigheden moet je beheersen om in het basisonderwijs te kunnen werken? Hoe geef je de verschillende vakken die op het rooster staan? Het gaat in deze fase dus om vakkennis en vakdidactiek aangevuld met algemene beroepsvaardigheden.

De minorfase van de PABO opleiding

De minorfase vormt het tweede deel van je studie en staat voor verdieping en profilering. De minorfase is zelf weer te verdelen in twee fases:

 • Fase werkplekbekwaam (het derde jaar)
 • Fase startbekwaam (het vierde jaar)

In het vierde jaar, de fase startbekwaam, kies je een specialisatie. Je kunt kiezen uit:

 • Jonge kind.
 • Oudere kind.
 • Cultuur en identiteit..
 • Focus Leerkracht op Ondersteuningsbehoefte.
 • Grote stad & Brede school.
 • Wereld, wetenschap en techniek.
 • Kunst en cultuur.

Studiecoaching

Aan de Marnix Academie krijg je studiecoaching. Studenten gaan dan met een studiecoach (een docent van Marnix) in gesprek over de voortgang van studie en stage. Ook licht de studiecoach in over praktische zaken, zoals het portfolio.

Stage tijdens de lerarenopleiding

Een dag per week loop je stage in een klas op de basisschool. In overleg met een mentor kunnen studenten zelf inplannen welke lessen ze geven. Naast alle colleges is de stage de perfecte manier om je te ontwikkelen tot leraar.

Toekomstperspectief

Hoe ziet het leven er na Marnix uit?

Je kunt direct gaan werken, maar ook verder leren. Welke keuze je uiteindelijk maakt, het zal ongetwijfeld net zo inspirerend en leerzaam zijn als jouw jaren bij Marnix Academie. Het basisonderwijs heeft altijd behoefte aan goede leraren. Grote kans dat je dan ook een baan overhoudt aan je stageplaats. Toch is het tijdens je opleiding slim om alvast aan je ‘profiel’ te werken en zo te laten zien waar je sterk in bent en je te onderscheiden. Dit kun je doen door bewust het pakket van je minors samen te stellen. Basisscholen zoeken leraren met specifieke kwaliteiten die voor hen interessant zijn. Het is natuurlijk handig als jij straks precies aan hun zoekvraag voldoet. Een diploma leraar basisonderwijs geeft je de bevoegdheid om onderwijs te geven aan alle groepen van het basisonderwijs. Ook in het
speciaal basisonderwijs kun je met dit diploma terecht. Eenmaal een baan in het onderwijs gevonden? Dan is het belangrijk om te blijven leren en aan je eigen ontwikkeling te blijven werken. Via Marnix Onderwijscentrum (MOC) kun je jezelf verder professionaliseren. Als je na je studie bij Marnix Academie niet meteen voor de klas wilt
staan, dan kun je er ook voor kiezen om verder te studeren. Als Bachelor of Education kun je soms in twee of drie jaar een andere universitaire of hbo-opleiding afronden. Ga bijvoorbeeld Cultureel maatschappelijke vorming of Onderwijspedagogiek studeren.

Ook bij Marnix Academie kun je verschillende mastertitels behalen:

 • Opleiding Speciale Onderwijszorg,
 • Leren en Innoveren
 • Educational Leadership. 


Met Marnix ben je niet zomaar uitgeleerd!

Toelatingseisen

Marnix academieJe kunt aan de voltijdopleiding Pabo van de Marnix Academie studeren als je havo, vwo of mbo (niveau 4) hebt afgerond. Het is een voordeel als je één of meer zaakvakken zoals biologie, aardrijkskunde of geschiedenis in je vooropleiding hebt gehad maar dat is niet noodzakelijk.

Toelatingsexamen

Als je niet over een van de genoemde diploma's beschikt en 21 jaar of ouder bent, kun je toelatingsexamen doen om toch geplaatst te worden. Het toelatingsonderzoek bestaat uit een schriftelijke toets en een toelatingsgesprek.
De kosten van het toelatingsexamen voor de voltijdopleiding op de Marnix Academie bedragen € 75, -. Voor het toelatingsgesprek wordt er individueel een afspraak met je gemaakt.

Toelating in het tweede jaar

Als je een propedeuse van een andere hbo-opleiding of van een universitaire studie hebt gehaald, kun je in sommige gevallen in het tweede jaar van de Marnix Academie beginnen als de betreffende propedeuse tot vrijstellingen leidt. Voor meer informatie hierover kun je contact opnemen met de decaan.

Kosten

Kosten voor de voltijd lerarenopleiding PABO

Wil jij graag meer weten over de kosten voor de Voltijd opleiding PABO?

Marnix Academie

De Marnix Academie in Utrecht is een gespecialiseerde hogeschool die zich uitsluitend richt op de opleiding en de verdere professionalisering van leraren in het basisonderwijs. De Marnix Academie is een pabo, die naast de bacheloropleiding in voltijd en deeltijd en...


Lees meer over Marnix Academie

Vul hieronder jouw gegevens in.

Vul je gegevens in als je interesse hebt in Voltijdopleiding PABO en meer wilt weten.

 Vul je contactgegevens in

 Stuur een informatieaanvraag

 Ontvang gratis informatie van de onderwijsinstelling

Contactgegevens Marnix Academie

Marnix Academie

Vogelsanglaan 1
3571 ZM UTRECHT

Gratis informatie aanvragen

Wil je meer weten over Voltijdopleiding PABO? Vul dan onderstaand aanvraagformulier in! De onderwijsinstelling neemt dan zo snel mogelijk contact met je op.

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen beschikbaar.

Wil je in het buitenland studeren?

Op educations.com kun je meer dan 90.000 programma's van internationale topuniversiteiten en over de hele wereld vinden en vergelijken.

Blader door programma's