Bekijk studentum.nl als: Mobiele site

Geluidstechnicus

Mediacollege Amsterdam
Samenvatting
Amsterdam
3 jaar
   
MBO
Nederlands
Niveau 4 BOL

Videopresentatie

Over deze opleiding

Geluidstechnicus - Mediacollege AmsterdamWaarom de opleiding Geluidstechnicus?
De opleiding Geluidstechnicus leidt op voor een baan in de podium- en evenementenbranche. De opleiding bij Ma is gericht op de geluidstechniek bij muziekvoorstellingen en studio-opnames. Je leert wat je moet weten over de techniek in dienst van muziek. Daarom moet je een instrument kunnen bespelen.

Muziek kan in veel gevallen niet zonder techniek. Zelfs als het om zuiver akoestische muziek gaat komt bij het herbeluisteren toch weer de techniek om de hoek kijken. In andere toepassingen wordt muziek versterkt of zelfs volledig met apparatuur gemaakt. Rondom het verschijnsel muziek is een complete industrie ontstaan. Niet alleen op technisch gebied maar ook op muzikaal vlak verwacht de luisteraar een hoge mate van perfectie. Hierdoor ontstaat er een groeiende behoefte aan mensen die verantwoord met deze apparatuur om kunnen gaan. De opleiding Geluidstechnicus speelt hierop in door de ontwikkelingen in het vakgebied op de voet te volgen en te verwerken in de opleiding.

De opleiding
Tijdens de opleiding leer je van alles over muziek en geluidstechniek, zoals systeemtechniek, klanksynthese, live techniek, opnametechniek en muziek(productie)software. Daarnaast ontwikkel je jezelf muzikaal (op je eigen instrument) en neem je deel aan muziekprojecten met een uit klasgenoten samengestelde band. Ook werk je met studenten van je eigen en andere opleidingen aan gezamenlijke projecten. Zo breng je de geleerde theorie in de praktijk en leer je samenwerken met anderen.

Het eerste jaar zit je vooral op school. Je hebt dan twee dagen praktijklessen in de studio's, twee dagen theorie en een half jaar lang een ochtend bandcoaching. Ook ga je je oriënteren op het werken in een bedrijf door middel van een zogeheten oriënterende stage. In het tweede en derde jaar loop je een half jaar stage bij een bedrijf in de audio-/evenementen-/muziekbranche. Je laatste half jaar stage gebruik je om je in de praktijk te specialiseren.

Omdat Geluidstechnicus een vroegtijdige specialisatie binnen het kwalificatiedossier Podium- en evenemententechniek is, hebben decor, rigging, beeld en licht ook een plaats in de opleiding en volg je deze vakken gezamenlijk met studenten van de opleiding Podium- en evenemententechnicus. De discipline geluid wordt echter vanaf het eerste leerjaar uitgewerkt.

Beroepshouding
De muziektechnicus moet, naast technisch onderlegd zijn, 'oren aan zijn hoofd hebben'. Dat vereist muzikaliteit en muzikale ontwikkeling. Vandaar dat in deze technische opleiding muziek een plaats heeft gekregen als theorievak maar ook als praktijkvak in de vorm van bandcoaching. Verder zijn goed kunnen samenwerken en communiceren van belang, omdat je als muziektechnicus samenwerkt met andere technici, opdrachtgevers en artiesten.

In het kort: wat ga je leren?
• Alles over live techniek, studiotechniek, microfoons, audioapparatuur, PA, randapparatuur en muzieksoftware
• Muzikale ontwikkeling op je eigen instrument en d.m.v. bandcoaching
• Praktijkervaring opdoen tijdens stages

Toekomstperspectief

Werken of doorstuderen?
Met een opleiding Geluidstechnicus kun je werken als live technicus, studiotechnicus en geluidstechnicus film. Heb je je diploma niveau 4 en het talent, dan kun je kiezen voor een hbo-vervolgopleiding, zoals Conservatorium, Mediatechnologie, Sounddesign, Filmacademie of Theaterschool.

Toelatingseisen

minimaal vmbo-kb
- je moet een instrument kunnen bespelen

Mediacollege Amsterdam

Mediacollege Amsterdam (Ma) is een vakschool voor de media. Kies je voor Ma, dan kom je op een praktijkgerichte opleiding. Ma biedt creatieve, technische, interactieve, management- en productieopleidingen op mbo-niveau. Je wordt voorbereid op een baan in de media. Je...


Lees meer over Mediacollege Amsterdam

Vul hieronder jouw gegevens in.

Vul je gegevens in als je interesse hebt in Geluidstechnicus en meer wilt weten.

 Vul je contactgegevens in

 Stuur een informatieaanvraag

 Ontvang gratis informatie van de onderwijsinstelling

Contactgegevens Mediacollege Amsterdam

Mediacollege Amsterdam

Contactweg 36
1014 AN Amsterdam

 Bekijk telefoonnummer
www.ma-web.nl

Gratis informatie aanvragen

Wil je meer weten over Geluidstechnicus? Vul dan onderstaand aanvraagformulier in! De onderwijsinstelling neemt dan zo snel mogelijk contact met je op.

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen beschikbaar.

Studentenervaring
Danny, student Geluidstechnicus

“De opleiding is heel afwisselend. We zitten niet alleen in de klas maar zijn ook vaak bezig met oefenen in de studio. En we doen projecten en lopen stage. Ik wil zoveel mogelijk leren over alles wat met muziek te maken heeft, en dat kan bij deze opleiding.”

Meer weten?

Wil je in het buitenland studeren?

Op educations.com kun je meer dan 90.000 programma's van internationale topuniversiteiten en over de hele wereld vinden en vergelijken.

Blader door programma's