Cursussen & Trainingen

Particulier onderzoeker

Opleidingsinstituut OPB, In Sittard (+2 locations)
Tijdsduur
60 lesuren
Taal
Nederlands
Studievorm
Deeltijd
Tijdsduur
60 lesuren
Taal
Nederlands
Studievorm
Deeltijd
Boek de cursus via de website van de organisator 🤗

Over deze opleiding

Opleiding Particulier onderzoeker

De politie heeft geen tijd om alle criminaliteit tegen te gaan. De vraag naar particulier onderzoekers neemt toe. Bij OPB leer je alles over dit vak!

Wat kun je verwachten van de particulier onderzoeker opleiding?

Het beroep van particulier onderzoeker (ook wel privé detective genoemd) heeft veel overeenkomsten met het recherchevak. Het verschil zit hem in het soort zaken dat je onderzoekt. Als privé detective houd je je vaak bezig met uitkeringsfraude, bedrijfsdiefstal, verzekeringsfraude en onrechtmatig ziekteverzuim. Om de zaak op te lossen, verzamel je gegevens of maak je reconstructies. Bij het OPB leer je de verschillende methoden die je bij je onderzoek kunt inzetten.

De opleiding tot privé detective bestaat uit drie verschillende onderdelen. Je begint met het vak Basiskennis Particulier Onderzoek. Hier leer je hoe je een onderzoek moet voorbereiden en op welke manier je gegevens analyseert. Bij het vak Wettelijke Kaders Particulier Onderzoek komen juiste de regels en bevoegdheden aan bod. Zo krijg je inzicht in de Wet bescherming persoonsgegevens en leer je meer over het proportionaliteitsbeginsel. Nadat je deze vakken hebt afgerond, ga je bezig met een aantal praktijkcasussen. Je doet dus meteen de nodige ervaring op.

Alle lessen worden gegeven door gerenommeerde docenten. Velen hebben zelf een achtergrond als rechercheur. Hierdoor weten ze precies hoe het vak in elkaar steekt. Na het afronden van je opleiding beschik je onder andere over de volgende vaardigheden:

  • Plan van aanpak maken
  • Antecedentenonderzoek verrichten
  • Onderzoek doen naar morele en financiële achtergronden
  • Sporen veiligstellen
  • Voorwerpen op hun echtheid onderzoeken
  • Rapportages maken

Diploma

Ontvang het erkende SVPB-diploma

Privé detective is een erkend beroep. Je hebt dus een diploma nodig om aan te tonen dat je aan alle vakbekwaamheidseisen voldoet. De richtlijnen voor de examens worden opgesteld door het SVPB (Stichting Vakexamens voor de Particuliere Beveiligingsorganisaties).

Toekomstperspectief

Wat kun je met een diploma van het OPB?

Na je opleiding kun je natuurlijk particulier onderzoeker worden. Maar er zijn meer mogelijkheden. Zo kun je bijvoorbeeld ook kiezen voor een baan als digitaal onderzoeker of rechercheur.

Toelatingseisen

Is deze opleiding iets voor jou?

Deze opleiding is geschikt voor iedereen die als particulier onderzoeker aan de slag wil. De enige eis is dat je minimaal een vooropleiding op mbo 2 niveau hebt gevolgd.

Kosten

Voor deze cursus betaal je ongeveer EUR1300,-. Dit bedrag is exclusief examen (EUR285,-) en lesboeken (EUR135,-).

Vul hieronder jouw gegevens in.

Belangenverklaring doen

Vul je gegevens in als je interesse hebt in Particulier onderzoeker en meer wilt weten.

 Vul je contactgegevens in

 Stuur een informatieaanvraag

 Ontvang gratis informatie van de onderwijsinstelling


reCAPTCHA logo This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Opleidingsinstituut OPB
Engelenkampstraat 86
6131 JJ Sittard

Welkom bij het Opleidingsinstituut OPB!  

Het OPB verzorgt opleidingen op het gebied van beveiliging, preventie en het handhaven van de openbare orde. Het opleidingsinstituut werd in 1988 opgericht door de heer E. Nicoll, de toenmalige Hoofdcommissaris van Politie. Je profiteert dus van meer dan 25...

Lees meer over Opleidingsinstituut OPB