Bekijk studentum.nl als: Mobiele site
Samenvatting
Nijmegen
36 maanden
   
WO Bachelor
Nederlands
Voltijd

Islamstudies

Bachelor Islamstudies, beste opleiding 2014!

Islamstudies

De bachelor Islamstudies van de Radboud Universiteit Nijmegen is net als in 2012 en 2013 ook weer in 2014 verkozen tot de beste opleiding in de Keuzegids Universiteiten! Met de opleiding Islamstudies van de Radboud Universiteit leer je veel over de cultuur en politieke verhoudingen in het Midden-Oosten in relatie tot Europa en Nederland. De bachelor Islamstudies richt zich dus niet alleen op de islam en de Arabische taal. Hierdoor kun je straks een belangrijke bijdrage leveren aan het maatschappelijke debat.Studie over de islam, iets voor jou?

De bachelor Islamstudies maakt deel uit van de bacheloropleiding religiewetenschappen. Binnen deze bacheloropleiding kies je meteen voor het traject Islamstudies. Bij Islamstudies bestudeer je de islam vanaf haar opkomst tot het heden. De aandacht ligt daarbij voornamelijk op het Midden-Oosten en Europa. Verder is er veel aandacht voor de hedendaagse realiteit van de islamitische traditie en hoe die traditie van invloed is op de sociale en politieke situatie (bijvoorbeeld de gevolgen van de Arabische lente). De bestudering van de Arabische taal is nodig om de religie en de cultuur van de islam toegankelijk te maken. Om deze reden heeft de studie een extra minor Arabische taalverwerking. Hierdoor ben je sneller in staat om de Arabische media te volgen, bronnen te gebruiken en mensen te interviewen voor veldonderzoek. Deze Islamitsche studie biedt je ook de mogelijkheid om in Rabat of Cairo een additionele taalcursus Arabisch te volgen.

Islamstudies aan de Radboud Universiteit Nijmegen

Op de Radboud Universiteit in Nijmegen krijg je college van deskundigen die de relatie tussen de islam en de Arabische en Nederlandse maatschappij kunnen verklaren. Het is belangrijk dat je vertrouwd raakt met methodes om de islam te bestuderen. Dit doe je bij de bachelor Islamstudies o.a. met:

 • De studie van teksten (met name Koran)
 • Vergelijkend onderzoek
 • Sociale en politieke geschiedenis
 • Politicologie
 • Antropologie

Het eerste jaar krijg je een inleiding in de islam en leer je de grammatica van de Arabische taal.  Je maakt daarnaast kennis met de maatschappij, godsdienst, geschiedenis en politiek van Noord-Afrika en het Midden-Oosten in relatie tot Europa. Tevens ga je de islam vergelijken met godsdiensten als het jodendom en het christendom.Islam studeren

Waarom de bachelor Islamstudies van de Radboud Universiteit Nijmegen?

 • Studenten geven de opleiding Islamstudies gemiddeld het rapportcijfer 8,6
 • Intensief en persoonlijk onderwijs
 • Verkozen tot beste opleiding in de Keuzegids Universiteiten 2012 en 2013!
 • Volg een extra minor Arabische taalverwerving aan het Nederlands-Vlaams Instituut (NVIC) in Cairo en aan het Nederlands Instituut Marokko (NIMAR) in Rabat

Wat kun je met de bachelor Islamstudies worden?

Na het afronden van de Islamstudies kun je alle kanten op. Dit komt omdat je tijdens de studie bezig bent met verschillende disciplines. De studenten van de studie Islamstudies werken onder andere bij:

 • Het ministerie van Defensie
 • Medewerker van de Verenigde Naties
 • Journalistiek
 • Ambassades
 • Journalistiek
 • Culturele organisaties
 • Reisbureaus
 • Als vertaler

Toelatingseisen

Wil je graag weten wat de toelatingseisen zijn voor de bachelorstudie Islamstudies van de Radboud Universiteit? Vul dan het informatieaanvraagforumulier in.

Kosten

Wil je meer weten over de kosten voor deze opleiding?

Videopresentatie Islamstudies

Bachelor Islamstudies

Radboud Universiteit Nijmegen
Deze video geeft je een impressie van de Bachelor Islamstudies aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Radboud Universiteit Nijmegen

Radboud Universiteit

De Radboud UniversiteitDe Radboud Universiteit Nijmegen (RU) bevindt zich op het landgoed Heyendael. De universiteit telt samen met het Universitair Medisch Centrum St. Radboud tienduizend medewerkers en ruim 19.000 studenten.

Hoge waardering

Als je gaat studeren aan de Radboud Universiteit, zul je merken dat kwaliteit en een persoonlijke benadering bij de Radboud Universiteit voorop staan. Dat studenten dat zeer waarderen blijkt jaarlijks uit de hoge noteringen voor Nijmeegse opleidingen in de Keuzegids Universiteiten en Elsevier.

Persoonlijk onderwijs

Het onderwijs aan de Radboud Universiteit is persoonlijk, kleinschalig en intensief. Als eerstejaarsstudent heb je minimaal 15 tot 20 contacturen per week. Zo raak je snel thuis op de campus en in je studie. Bovendien krijg je meestal les in kleine groepen, waarin je actief met de studiestof bezig bent. Dat vergemakkelijkt het contact met medestudenten en docenten.

Kwalitatief goed onderwijs

Het onderwijs aan onze universiteit is niet alleen heel persoonlijk, maar ook van hoge kwaliteit. Zo is Islamstudies in 2013 bijvoorbeeld verkozen tot topopleiding. Je krijgt les van topwetenschappers. Dat zijn mensen die niet alleen goed zijn in hun vak, maar die hun kennis ook enthousiast kunnen overdragen. De wetenschappers zijn bovendien zeer goede teamspelers. Ze werken samen met mensen van andere vakken en collega's in het buitenland. Die vakkennis en dat enthousiasme geven we onze studenten graag mee. Dat blijkt keer op keer een pre te zijn bij het vinden van een baan na je opleiding.

Toon alle opleidingen van Radboud Universiteit Nijmegen

Informatieaanvraag - Vrijblijvend

Vul je gegevens in als je interesse hebt in Islamstudies en meer wilt weten.

 Vul je contactgegevens in

 Stuur een informatieaanvraag

 Ontvang gratis informatie van de onderwijsinstelling

Contactgegevens Radboud Universiteit Nijmegen

Radboud Universiteit Nijmegen

Comeniuslaan 4
6525 HP Nijmegen

 Bekijk telefoonnummer
www.ru.nl

Gratis informatie aanvragen

Wil je meer weten over Islamstudies? Vul dan onderstaand aanvraagformulier in! De onderwijsinstelling neemt dan zo snel mogelijk contact met je op.

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen beschikbaar.

Wil je in het buitenland studeren?

Op educations.com kun je meer dan 90.000 programma's van internationale topuniversiteiten en over de hele wereld vinden en vergelijken.

Blader door programma's