Samenvatting
Nijmegen
36 maanden
   
WO Bachelor
Nederlands
Voltijd

Videopresentatie

Over deze opleiding

Bachelor Islamstudies, beste opleiding 2014!

Islamstudies

De bachelor Islamstudies van de Radboud Universiteit Nijmegen is net als in 2012 en 2013 ook weer in 2014 verkozen tot de beste opleiding in de Keuzegids Universiteiten! Met de opleiding Islamstudies van de Radboud Universiteit leer je veel over de cultuur en politieke verhoudingen in het Midden-Oosten in relatie tot Europa en Nederland. De bachelor Islamstudies richt zich dus niet alleen op de islam en de Arabische taal. Hierdoor kun je straks een belangrijke bijdrage leveren aan het maatschappelijke debat.Studie over de islam, iets voor jou?

De bachelor Islamstudies maakt deel uit van de bacheloropleiding religiewetenschappen. Binnen deze bacheloropleiding kies je meteen voor het traject Islamstudies. Bij Islamstudies bestudeer je de islam vanaf haar opkomst tot het heden. De aandacht ligt daarbij voornamelijk op het Midden-Oosten en Europa. Verder is er veel aandacht voor de hedendaagse realiteit van de islamitische traditie en hoe die traditie van invloed is op de sociale en politieke situatie (bijvoorbeeld de gevolgen van de Arabische lente). De bestudering van de Arabische taal is nodig om de religie en de cultuur van de islam toegankelijk te maken. Om deze reden heeft de studie een extra minor Arabische taalverwerking. Hierdoor ben je sneller in staat om de Arabische media te volgen, bronnen te gebruiken en mensen te interviewen voor veldonderzoek. Deze Islamitsche studie biedt je ook de mogelijkheid om in Rabat of Cairo een additionele taalcursus Arabisch te volgen.

Islamstudies aan de Radboud Universiteit Nijmegen

Op de Radboud Universiteit in Nijmegen krijg je college van deskundigen die de relatie tussen de islam en de Arabische en Nederlandse maatschappij kunnen verklaren. Het is belangrijk dat je vertrouwd raakt met methodes om de islam te bestuderen. Dit doe je bij de bachelor Islamstudies o.a. met:

 • De studie van teksten (met name Koran)
 • Vergelijkend onderzoek
 • Sociale en politieke geschiedenis
 • Politicologie
 • Antropologie

Het eerste jaar krijg je een inleiding in de islam en leer je de grammatica van de Arabische taal.  Je maakt daarnaast kennis met de maatschappij, godsdienst, geschiedenis en politiek van Noord-Afrika en het Midden-Oosten in relatie tot Europa. Tevens ga je de islam vergelijken met godsdiensten als het jodendom en het christendom.Islam studeren

Waarom de bachelor Islamstudies van de Radboud Universiteit Nijmegen?

 • Studenten geven de opleiding Islamstudies gemiddeld het rapportcijfer 8,6
 • Intensief en persoonlijk onderwijs
 • Verkozen tot beste opleiding in de Keuzegids Universiteiten 2012 en 2013!
 • Volg een extra minor Arabische taalverwerving aan het Nederlands-Vlaams Instituut (NVIC) in Cairo en aan het Nederlands Instituut Marokko (NIMAR) in Rabat

Wat kun je met de bachelor Islamstudies worden?

Na het afronden van de Islamstudies kun je alle kanten op. Dit komt omdat je tijdens de studie bezig bent met verschillende disciplines. De studenten van de studie Islamstudies werken onder andere bij:

 • Het ministerie van Defensie
 • Medewerker van de Verenigde Naties
 • Journalistiek
 • Ambassades
 • Journalistiek
 • Culturele organisaties
 • Reisbureaus
 • Als vertaler

Toelatingseisen

Wil je graag weten wat de toelatingseisen zijn voor de bachelorstudie Islamstudies van de Radboud Universiteit? Vul dan het informatieaanvraagforumulier in.

Kosten

Wil je meer weten over de kosten voor deze opleiding?

Radboud Universiteit Nijmegen

Hoge waardering

De Radboud Universiteit Nijmegen (RU) bevindt zich op het landgoed Heyendael. De universiteit telt samen met het Universitair Medisch Centrum St. Radboud tienduizend medewerkers en ruim 19.000 studenten. Als je gaat studeren aan de Radboud Universiteit, zul je merken dat...


Lees meer over Radboud Universiteit Nijmegen

Vul hieronder jouw gegevens in.

Vul je gegevens in als je interesse hebt in Islamstudies en meer wilt weten.

 Vul je contactgegevens in

 Stuur een informatieaanvraag

 Ontvang gratis informatie van de onderwijsinstelling

Contactgegevens Radboud Universiteit Nijmegen

Radboud Universiteit Nijmegen

Comeniuslaan 4
6525 HP Nijmegen

 Bekijk telefoonnummer
www.ru.nl

Gratis informatie aanvragen

Wil je meer weten over Islamstudies? Vul dan onderstaand aanvraagformulier in! De onderwijsinstelling neemt dan zo snel mogelijk contact met je op.

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen beschikbaar.

Wil je in het buitenland studeren?

Op educations.com kun je meer dan 90.000 programma's van internationale topuniversiteiten en over de hele wereld vinden en vergelijken.

Blader door programma's