Bekijk studentum.nl als: Mobiele site

Religiewetenschappen

Radboud Universiteit Nijmegen
Samenvatting
Nijmegen
36 maanden
   
WO Bachelor
Nederlands
Voltijd

Religiewetenschappen

Maak kennis met Religiewetenschappen

Bachelor Religiewetenschappen Bij de bachelor Religiewetenschappen van de Radboud Universiteit analyseer je de veranderingen in moderne niet-religieuze bewegingen en wereldgodsdiensten in relatie tot elkaar en tot de wereld. Met de bachelor Religiewetenschappen bestudeer je de belangrijkste religies vanuit het perspectief van de godsdiensten zelf en vanuit een neutrale toeschouwer.

Religiewetenschappen richt zicht op religie en wereldgodsdiensten

De bachelor Religiewetenschappen ga je doen omdat je een interesse hebt in alles wat met religie en wereldgodsdiensten te maken heeft. Je wilt ook weten wat dit voor de wereld betekent.


Religie is populair

De maatschappij en de kerk komen steeds verder uit elkaar te staan. Ondanks dit blijft religie een belangrijke rol in onze samenleving spelen. Zowel op cultureel en politiek gebied als in de media. 

Religiewetenschappen biedt je een wetenschappelijke inleiding in het christendom, islam, boeddhisme, jodendom, hindoeïsme en moderne religieuze bewegingen. Tijdens deze religiestudie vergelijk je teksten uit de Bijbel, Koran, Thora en Oosterse heilige boeken en je bekijkt hoe individuen, groepen en culturen omgaan met religie.

Religiewetenschappen aan de Radboud Universiteit

Bij de Radboud Universiteit in Nijmegen heeft Religiewetenschappen elk studiejaar een eigen karakter. Het eerste jaar van de bachelor bestaat hoofdzakelijk uit inleidende en oriënterende vakken. In het tweede jaar ligt focus op het lezen van de heilige boeken van de wereldgodsdiensten. In het derde jaar ga je dieper in op ideeën en praktijken van de religies.

Waarom de bachelor Religiewetenschappen van de Radboud Universiteit Nijmegen?

 • Studenten geven deze opleiding gemiddeld het rapporcijfer 8,18
 • Binnen de bachelor Religiewetenschappen kun je direct kiezen voor de richting islamstudies
 • Een deel van de opleiding kan je in het buitenland doen
 • Actualiteit staat op de voorgrond
 • Alle wereldgodsdiensten - ook de Aziatische godsdienst
 • Concrete masterspecialisaties met stages, bijvoorbeeld: religie en beleid en geestelijke verzorging

Wat kun je met de bachelor Religiewetenschappen worden?

Na het afronden van deze studie kun je je deskundigheid breed inzetten. Je deskundigheid komt van pas in situaties en organisaties waar de diversiteit culturen en religies een punt van aandacht is. Na de studie kun je bijvoorbeeld gaan werken:

 • Als beleidsmedewerker die zich richt op interreligieuze dialogen
 • In het personeelswerk
 • In het sociaal-cultureel werk
 • Bij de media
 • In asielzoekerscentra
 • Bij de gemeente
 • Als onderzoeker

Toelatingseisen

Wil je graag weten wat de toelatingseisen zijn voor de bachelor Religiewetenschappen van de Radboud Universiteit? Vul dan het informatieaanvraagforumulier in.

Kosten

Wil je meer weten over de kosten voor de opleiding Religiewetenschappen ?

Videopresentatie Religiewetenschappen

Bachelor Religiewetenschappen

Radboud Universiteit Nijmegen

Deze video geeft je een impressie van de Bachelor Religiewetenschappen aan de Radboud Universiteit Nijmegen.


Radboud Universiteit Nijmegen

Radboud Universiteit

De Radboud UniversiteitDe Radboud Universiteit Nijmegen (RU) bevindt zich op het landgoed Heyendael. De universiteit telt samen met het Universitair Medisch Centrum St. Radboud tienduizend medewerkers en ruim 19.000 studenten.

Hoge waardering

Als je gaat studeren aan de Radboud Universiteit, zul je merken dat kwaliteit en een persoonlijke benadering bij de Radboud Universiteit voorop staan. Dat studenten dat zeer waarderen blijkt jaarlijks uit de hoge noteringen voor Nijmeegse opleidingen in de Keuzegids Universiteiten en Elsevier.

Persoonlijk onderwijs

Het onderwijs aan de Radboud Universiteit is persoonlijk, kleinschalig en intensief. Als eerstejaarsstudent heb je minimaal 15 tot 20 contacturen per week. Zo raak je snel thuis op de campus en in je studie. Bovendien krijg je meestal les in kleine groepen, waarin je actief met de studiestof bezig bent. Dat vergemakkelijkt het contact met medestudenten en docenten.

Kwalitatief goed onderwijs

Het onderwijs aan onze universiteit is niet alleen heel persoonlijk, maar ook van hoge kwaliteit. Zo is Islamstudies in 2013 bijvoorbeeld verkozen tot topopleiding. Je krijgt les van topwetenschappers. Dat zijn mensen die niet alleen goed zijn in hun vak, maar die hun kennis ook enthousiast kunnen overdragen. De wetenschappers zijn bovendien zeer goede teamspelers. Ze werken samen met mensen van andere vakken en collega's in het buitenland. Die vakkennis en dat enthousiasme geven we onze studenten graag mee. Dat blijkt keer op keer een pre te zijn bij het vinden van een baan na je opleiding.

Toon alle opleidingen van Radboud Universiteit Nijmegen

Informatieaanvraag - Vrijblijvend

Vul je gegevens in als je interesse hebt in Religiewetenschappen en meer wilt weten.

 Vul je contactgegevens in

 Stuur een informatieaanvraag

 Ontvang gratis informatie van de onderwijsinstelling

Contactgegevens Radboud Universiteit Nijmegen

Radboud Universiteit Nijmegen

Comeniuslaan 4
6525 HP Nijmegen

 Bekijk telefoonnummer
www.ru.nl

Gratis informatie aanvragen

Wil je meer weten over Religiewetenschappen? Vul dan onderstaand aanvraagformulier in! De onderwijsinstelling neemt dan zo snel mogelijk contact met je op.

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen beschikbaar.

Studentenervaring
Yentl Schattevoet - Studente Rel...

Yentl Schattevoet studente Religiewetenschappen deelt haar ervaring:

'Religie fascineert me enorm. Elke religie heeft haar schoonheid en donkere kant. Iets wat me altijd geboeid heeft, zijn de religies van de oude kelten en germanen. Ik studeer Religiewetenschappen met veel plezier. Ik heb als uitwisselingsstudent een jaar aan de University of Edinburgh gestudeerd.'

Lees meer over de bachelor Religiewetenschappen

Wil je in het buitenland studeren?

Op educations.com kun je meer dan 90.000 programma's van internationale topuniversiteiten en over de hele wereld vinden en vergelijken.

Blader door programma's