Medewerker Maatschappelijke Zorg (+Vakroute 2/3)

ROC van Flevoland
Samenvatting
Almere, Lelystad
2 tot 3 jaar
   
MBO
Nederlands
Niveau 3

Over deze opleiding

Je bent je bewust dat niet iedereen in onze samenleving dezelfde mogelijkheden heeft. Sommige mensen zijn ziek, andere hebben een achterstand in hun verstandelijke of emotionele ontwikkeling. Jij bent ervan overtuigd dat deze mensen met goede begeleiding en veel zorg verder kunnen komen.
Het is duidelijk dat je voor dit werk heel veel enthousiasme nodig hebt. Het werk is soms zwaar, maar het kan je veel voldoening geven. Je moet creatief en handig zijn en ook een beetje technisch inzicht hebben.

Als je de BOL-opleiding volgt, ga je vijf dagen per week naar school en heb je het eerste jaar les in een brede klas voor medewerker maatschappelijke zorg op niveau 3. Tijdens de eerste lesperiode worden je kwaliteiten, motivatie, diploma’s en werkervaring in kaart gebracht en ga je oefenen met alle programmaonderdelen.

Op grond daarvan wordt halverwege leerjaar 1 een leerroute naar medewerker maatschappelijke zorg 3 of 4 en de uitstroomrichting gehandicaptenzorg of volwassenenwerk niveau 4, met je afgesproken. Omdat er rekening wordt gehouden met ervaring, kennis en vaardigheden die je misschien al hebt, doen sommige studenten de opleiding in minder dan twee jaar.

Tijdens de eerste lesperiode worden je kwaliteiten, motivatie, diploma’s en werkervaring in kaart gebracht; op grond daarvan wordt een definitieve leerroute, het definitieve niveau (3 of 4) en de uitstroomrichting gehandicaptenzorg of volwassenenwerk met je afgesproken. Bij MBO College Almere bieden we deze opleiding ook aan in de Vakroute 2/3.
Het accent van de opleiding via deze route ligt op praktijkgericht onderwijs. Afhankelijk van je vooropleiding kom je in aanmerking voor de Vakroute of de reguliere opleiding. Bij MBO College Lelystad is er, afhankelijk van je vooropleiding(en) en niveau, een mogelijkheid om deze opleiding versneld af te ronden.

Toekomstperspectief

Wat kun je worden?

Als medewerker maatschappelijke zorg werk je in de hulp- en dienstverlening. Je verzorgt en begeleidt mensen die niet meer in hun eigen huis kunnen wonen. Je organiseert activiteiten en bent daar ook verantwoordelijk voor. Als MMZ kun je bijdragen aan het opstellen van een ondersteuningsplan voor cliënten en kun je gaan werken als persoonlijk ondersteuner.
Dat kan gaan om mensen met een handicap, mensen met hersenletsel maar bijvoorbeeld ook om mensen die met justitie in aanraking zijn gekomen.

Verder leren?

Na het halen van je diploma kun je ervoor kiezen om in 1 jaar door te leren voor bijvoorbeeld Medewerker maatschappelijke zorg 4 (gehandicaptenzorg of volwassenenwerk). Ook zijn er mogelijkheden om met een welzijnsdiploma aanvullend een zorgdiploma te halen.

Toelatingseisen

Je bent welkom met het vmbo-diploma theoretische, gemengde of kaderberoepsgerichte leerweg, het liefst in de sector Zorg & Welzijn. Ook volstaat het overgangsbewijs van havo/vwo-3 naar havo/ vwo-4. Rechtstreeks instromen kan ook als je kunt aantonen (schriftelijk) dat je de basisfase behaald hebt op een ander ROC en/ of door andere mbo/hbo opleidingen. In het toelatingsgesprek wordt bepaald hoelang de studie dan gaat duren.
Wil je de Vakroute bij MBO College Almere volgen? Dan ben je welkom met een niveau 2 diploma, bijvoorbeeld Helpende zorg & welzijn.

ROC van Flevoland

Welkom bij ROC van Flevoland

Bij het ROC van Flevoland staat jouw talent centraal. Samen ontdekken we waar jij goed in bent en bieden wij jou de mogelijkheid om je talent te ontwikkelen. Daar hebben we een passende mbo-opleiding bij met stages of leerbanen op...


Lees meer over ROC van Flevoland

Contactgegevens ROC van Flevoland

ROC van Flevoland

Straat van Florida 1
1334PA Almere

 Bekijk telefoonnummer


Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen beschikbaar.

Wil je in het buitenland studeren?

Op educations.com kun je meer dan 90.000 programma's van internationale topuniversiteiten en over de hele wereld vinden en vergelijken.

Blader door programma's