Persoonlijk Begeleider Gehandicaptenzorg

ROC van Flevoland
Samenvatting
Almere, Lelystad
2 tot 3 jaar
   
MBO
Nederlands
Niveau 4

Over deze opleiding

Je bent nieuwsgierig, neemt graag initiatieven en kan veel verschillende situaties aan. Je werkt graag zowel alleen als samen. Dan is de gehandicaptenzorg echt iets voor jou, want in daar moet je snel kunnen reageren, flexibel zijn en van aanpakken weten.

Als je opleiding via de BOL volgt ga je vijf dagen per week naar school en heb je het eerste jaar les in een brede klas voor Medewerker maatschappelijke zorg op niveau 4. Tijdens de eerste lesperiode worden je kwaliteiten, motivatie, diploma’s en werkervaring in kaart gebracht en ga je oefenen met alle programmaonderdelen. Op grond daarvan wordt halverwege leerjaar 1 een leerroute naar Medewerker maatschappelijke zorg 3 of 4 en de uitstroomrichting gehandicaptenzorg of volwassenenwerk niveau 4, met je afgesproken.

Als je voor de BBL kiest ga je één dag per week naar school en de rest van de week werk je minimaal 21 uur per week bij de werkgever. Omdat er rekening wordt gehouden met ervaring, kennis en vaardigheden die je misschien al hebt, doen sommige studenten de opleiding in minder dan twee jaar. Tijdens de eerste lesperiode worden je kwaliteiten, motivatie, diploma’s en werkervaring in kaart gebracht; op grond daarvan wordt een definitieve leerroute, het definitieve niveau (3 of 4) en de uitstroomrichting gehandicaptenzorg of volwassenenwerk met je afgesproken.

Toekomstperspectief

Wat kun je worden?

Je begeleidt cliënten met een complexe of meervoudige beperking (handicap). Die beperking kan verstandelijk, lichamelijk of zintuiglijk zijn of een combinatie daarvan. Sommige cliënten hebben naast hun verstandelijke beperking ook gedragsproblemen. Als MMZ draag je bij aan het opstellen van een ondersteuningsplan voor cliënten. Je beheerst ook verzorgende en medische vaardigheden. Je kunt gaan werken in woonvoorzieningen voor verstandelijk of lichamelijk beperkte cliënten, in kleinschalige woonvormen en begeleid wonen, je kunt aan de slag bij welzijnsinstellingen en activiteitencentra voor dagopvang maar ook bij zorgboerderijen en sociale werkplaatsen.

Verder leren?

Na het halen van je diploma kun je ervoor kiezen om door te leren, bijvoorbeeld binnen een opleiding op hbo-niveau. Je kunt denken aan hbo-SPH, hbo-Maatschappelijke Gezondheidszorg, hbo-V.

ROC van Flevoland heeft een intensieve samenwerking met Windesheim Flevoland waardoor het voor jou mogelijk is om met dit niveau 4 diploma naadloos door te stromen naar een hbo-opleiding van Windesheim Flevoland. Je kunt je in je laatste studiejaar oriënteren op een aansluitende hbo-opleiding door het volgen van een doorstroomtraject.

Toelatingseisen

Wil je doorstuderen aan het hbo en heb jij een vmbo-diploma Kb/G/T-leerweg, dan kun je kiezen voor deze niveau 4 opleiding. Een overgangsbewijs van havo/vwo-3 naar havo/ vwo-4 volstaat ook, evenals een relevant mbo-3 diploma.

Ga jij na je opleiding liever direct aan de slag als vakman of –vrouw of weet je nog niet zeker of je wilt doorstuderen? En heb je een vmbo-diploma Kb/G? Dan is de opleiding Medewerker maatschappelijke zorg op niveau 3 misschien iets voor jou.

Als tijdens deze niveau 4 opleiding blijkt dat de niveau 3 opleiding Medewerker maatschappelijke zorg of Medewerker pedagogisch werk kinderopvang beter bij je past, dan bestaat de mogelijkheid om over te stappen naar een van deze opleidingen.

Je hebt een goede beheersing van Nederlands en rekenen. Na het eerste jaar moet je dit op niveau F3 beheersen. Volg je de opleiding via de BBL, dan geldt dat het leerbedrijf, waarmee je de leerarbeidsovereenkomst (geen stagecontract) afsluit, geaccrediteerd moet zijn voor de opleiding en uitstroomrichting.

ROC van Flevoland

Welkom bij ROC van Flevoland

Bij het ROC van Flevoland staat jouw talent centraal. Samen ontdekken we waar jij goed in bent en bieden wij jou de mogelijkheid om je talent te ontwikkelen. Daar hebben we een passende mbo-opleiding bij met stages of leerbanen op...


Lees meer over ROC van Flevoland

Contactgegevens ROC van Flevoland

ROC van Flevoland

Straat van Florida 1
1334PA Almere

 Bekijk telefoonnummer


Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen beschikbaar.

Wil je in het buitenland studeren?

Op educations.com kun je meer dan 90.000 programma's van internationale topuniversiteiten en over de hele wereld vinden en vergelijken.

Blader door programma's