Bekijk studentum.nl als: Mobiele site

Zelfstandig Werkend Kok

ROC van Flevoland
Samenvatting
Almere
1 jaar BOL + 2 jaar BBL
   
MBO
Nederlands
Niveau 3

Over deze opleiding

Vind jij het leuk om te koken? Heb jij verstand van smaak in de letterlijke zin? Zie jij jezelf al de maaltijd organiseren voor een vol restaurant? En heb je er geen bezwaar tegen om te werken in de avonduren en weekenden? Zet dan onze koksmuts op, want deze opleiding past goed bij je.

De gecombineerde leerweg BOL/BBL die MBO College Almere voor deze opleiding aanbiedt is uniek. Je kiest voor een driejarige opleiding waarbij je in het eerste jaar vijf dagen per week les op school volgt en BPV (stage)ervaring op doet. Dit is de BOL-leerweg. In het tweede en derde leerjaar werk je vier dagen (betaald) bij een erkend horecabedrijf. Je gaat dan nog één dag per week naar school. Dit is de BBL-leerweg. Het voordeel van de gecombineerde leerweg is dat je in het eerste jaar intensief de fijne kneepjes van het vak op school leert, die je vervolgens in het tweede en derde jaar vakkundig in de praktijk brengt. Dat betekent voor jou dat je eenvoudiger de overstap naar de arbeidsmarkt kunt maken.

Wat leer je?

Je leert hoe je de werkzaamheden in de keuken moet plannen, organiseren en uitvoeren. Je leert hoe je op een ordelijke en hygiënische manier gerechten kunt bereiden. Naast het kennen van de ingrediënten leer je ook hoe je een gerecht mooi presenteert en opdient. Bij deze opleiding hoort ook een deel administratie / keukencalculaties en voorraadbeheer. Want zonder voorraad valt er weinig klaar te maken. Tenslotte leer je hoe je leiding moet geven aan het keukenpersoneel en hoe je teambesprekingen houdt.

Toekomstperspectief

Wat kun je worden?

Als kok op niveau 3 werk je zelfstandig en heb je veel verantwoordelijkheden. Je werkt zelfstandig in de keuken van een hotel of van eetgelegenheden als restaurants, bistro's, eetcafé's of bij cateringbedrijven. Je zorgt voor de dagelijkse werkzaamheden in de keuken, je bereidt gerechten en werkt ze af voor de uitgifte. Natuurlijk zorg je er ook voor dat de werkomgeving schoon en ordelijk is, zodat je hygiënisch kunt werken. Daarnaast zorg je ervoor dat de benodigde ingrediënten op voorraad zijn en controleer je de goederen nauwkeurig bij ontvangst. Vaak werk je in teamverband maar je bent ook in staat om in je eentje de keuken te runnen.

Verder leren?

Met dit diploma kun je aan de slag in de horecawereld waarin je je eventueel nog verder ontwikkelen. Zo kun je door het behalen van het certificaat Sociale Hygiëne een eigen horecabedrijf opzetten. Of misschien wil je een cursus Leermeester volgen om toekomstige horecamedewerkers/koks te begeleiden. Je kunt natuurlijk ook verder leren op niveau 4, bijvoorbeeld voor Gespecialiseerd Kok. Afhankelijk van je leeftijd (21+) kun je je ook aanmelden bij een hbo-opleiding om via een speciaal toelatingsprogramma een hbo-studie te gaan volgen.

Toelatingseisen

Toelatingsvoorwaarde voor deze opleiding is een diploma Kok 2 of een een vmbo-diploma Kader, TL of GL.

ROC van Flevoland

Welkom bij ROC van Flevoland

Bij het ROC van Flevoland staat jouw talent centraal. Samen ontdekken we waar jij goed in bent en bieden wij jou de mogelijkheid om je talent te ontwikkelen. Daar hebben we een passende mbo-opleiding bij met stages of leerbanen op...


Lees meer over ROC van Flevoland

Contactgegevens ROC van Flevoland

ROC van Flevoland

Straat van Florida 1
1334PA Almere

 Bekijk telefoonnummer

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen beschikbaar.

Wil je in het buitenland studeren?

Op educations.com kun je meer dan 90.000 programma's van internationale topuniversiteiten en over de hele wereld vinden en vergelijken.

Blader door programma's