Bekijk studentum.nl als: Mobiele site

Akkerbouw

Terra MBO
Samenvatting
Assen, Emmen, Groningen, Meppel
1 tot 3 jaar
   
MBO
BOL/BBL

Over deze opleiding

De MBO opleiding Akkerbouw is vooral gericht op het voorbereiden van verschillende teelten en het oogsten daarvan in de landbouw. Verder haal je tijdens de MBO opleiding Akkerbouw je spuitlicentie A en voor niveau 3 en 4 spuitlicentie B en het trekkerrijbewijs.

De MBO opleiding Akkerbouw wordt aangeboden op niveau 1/entreeopleiding (1 jaar), niveau 2 (2 jaar), niveau 3 (3 jaar) en niveau 4 (3 jaar). Ook is het mogelijk om op niveau 2 de deeltijdopleiding (BBL) te volgen, waarbij je één dag in de week naar school gaat en daarnaast een baan hebt in de akkerbouw.

Officiële opleidingsnaam

  • Niveau 2: Teelt 2/3 (Medewerker teelt)
  • Niveau 3: Teelt 2/3 (Vakbekwaam medewerker teelt)
  • Niveau 4: Teelt 4 (Manager teelt)

Iets voor jou?

Als akkerbouwer zorg je er voor dat de voedingsproducten perfect van het land komen. Daarvoor moet de bodemconditie goed zijn, de teelt zorgvuldig verlopen en de oogst op tijd ingepland worden. Om maar een paar dingen te noemen. Je huurt loonwerkers in om te helpen oogsten en hebt dagelijks te maken met zowel leveranciers als klanten. Ook heb je steeds meer te maken met allerlei (veiligheids)regels, bijvoorbeeld als het om de hoeveelheid mest gaat. Akkerbouw wordt nooit een sleur: je moet altijd met weersinvloeden rekening houden en oog houden voor zaken die je bedrijf beter maken. Zorg jij voor je land, dan zorgt je land voor jou.

Waar krijg je tijdens de opleiding mee te maken?

Tijdens de MBO opleiding Akkerbouw krijg je te maken met het voorbereiden van verschillende teelten en het oogsten daarvan. De leerstof van de MBO opleiding Akkerbouw wordt aangeboden op verschillende niveaus. Dat betekent dat we rekening houden met de kwaliteiten die je hebt.

Op niveau 2 van de MBO opleiding Akkerbouw ben je heel praktisch bezig. Je krijgt niet zoveel algemene vakken en je loopt veel stage. Verder leer je onder begeleiding te werken. Onderwerpen die aan bod komen zijn trekker rijden, poten, zaaien, bemesten, oogsten, bewaren, onderhoud, etc.

Op niveau 3 van de MBO opleiding Akkerbouw verwachten we dat je alle voorkomende werkzaamheden op een akkerbouwbedrijf zelfstandig leert uitvoeren. Daarnaast kun je ook goed plannen, samenwerken en je probeert de kwaliteit van het gewas te optimaliseren.

Op niveau 4 van de MBO opleiding Akkerbouw verwachten we dat je aan het eind van de MBO opleiding in staat bent om in overleg met je baas een akkerbouwbedrijf te runnen. Naast het bezitten van vakvaardigheden kun je ook goed communiceren met leveranciers en afnemers. Je kunt eventuele medewerkers aansturen en je hebt verstand van de economische en financiële aspecten van het bedrijf. Ben je klaar met niveau 4 van de MBO opleiding Akkerbouw, dan is het mogelijk om een HBO opleiding te volgen.

Diploma

Als jij je diploma van de MBO opleiding Akkerbouw hebt gehaald, kun je natuurlijk gaan werken. Je kunt kiezen voor een bestaan als zelfstandig ondernemer, medewerker van een akkerbouwbedrijf, vertegenwoordiger, bedrijfsverzorger, productieleider, voorlichter landbouwcoöperatie, keurmeester, medewerker mechanisatiebedrijf, bodemspecialist, kwaliteitscontroleur of productmanager.

Met een MBO diploma niveau 2 op zak, kun je ook doorstromen naar niveau 3 en daarna naar niveau 4. Volg je een niveau 4 opleiding, dan kun je ook doorleren aan het HBO. Met een MBO opleiding Akkerbouw is dus veel mogelijk.

Toelatingseisen

Om de MBO opleiding Akkerbouw te kunnen volgen, heb je de volgende vooropleiding nodig:

  • Niveau 1/Entreeopleiding: minimumleeftijd is 16 jaar (voor 1 oktober), niet toelaatbaar voor niveau 2, 3 en 4, na 4 maanden volgt een bindend studieadvies.
  • Niveau 2: diploma VMBO basisberoepsgerichte leerweg.
  • Niveau 3: diploma VMBO kaderberoepsgerichte leerweg.
  • Niveau 4: diploma gemengde leerweg en theoretische leerweg.

Terra MBO

Terra MBO

Voor wie?

Terra is een school voor middelbaar beroepsonderwijs. We bieden 21 verschillende opleidingen. Elke opleiding biedt aantrekkelijke mogelijkheden voor werk of vervolgopleiding. Sommige opleidingen passen bij elkaar qua opzet en beroepsmogelijkheden. Die vormen samen een eigen wereld. Er zijn zeven werelden...


Lees meer over Terra MBO

Vul hieronder jouw gegevens in.

Vul je gegevens in als je interesse hebt in Akkerbouw en meer wilt weten.

 Vul je contactgegevens in

 Stuur een informatieaanvraag

 Ontvang gratis informatie van de onderwijsinstelling

Contactgegevens Terra MBO

Terra MBO

Postbus 17
9700 AA Groningen


Hulp nodig bij je studiekeuze?

 Kies een opleiding
 die je interesseert.

 Stuur eenvoudig online
 je informatieaanvraag.

 Ontvang gratis info van
 de onderwijsinstelling.

Gratis informatie aanvragen

Wil je meer weten over Akkerbouw? Vul dan onderstaand aanvraagformulier in! De onderwijsinstelling neemt dan zo snel mogelijk contact met je op.

Open dagen
januari 2020
ma
di
wo
do
vr
za
zo
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
8
9
Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen beschikbaar.