Dierenspeciaalzaak

Terra MBO, In Groningen
Tijdsduur
3 jaar
Studievorm
BOL/BBL
Tijdsduur
3 jaar
Studievorm
BOL/BBL
Boek de cursus via de website van de organisator 🤗

Over deze opleiding

MBO Dierenverzorger in een dierenspeciaalzaak is de optimale MBO opleiding voor dierenliefhebbers! Voel jij je aangesproken? En wil jij gaan werken in bijvoorbeeld een dierenspeciaalzaak?

Werken in een dierenspeciaalzaak is een baan die een flinke dosis dierenliefde vereist, maar vooral vakkennis en praktische vaardigheden. Die kennis en vaardigheden doe je op tijdens de opleiding MBO Dierenverzorger in een dierenspeciaalzaak. Na de opleiding MBO Dierenverzorger kun je afdelingschef worden van een specialistische afdeling in een dierenspeciaalzaak met dier en dierbenodigdheden. Ook kun je jou eigen dierenwinkel beginnen. De opleiding MBO Dierenspeciaalzaak recreatiedieren is bestemd voor iedereen die werk wil maken van zijn of haar liefde voor dieren.

De opleiding MBO Dierenspeciaalzaak wordt aangeboden op niveau 3 (3 jaar) en niveau 4 (3 jaar).

Officiële opleidingsnaam

  • Niveau 3: Gezelschapsdierenbranche (Vakbekwaam verkoper gezelschapsdieren)
  • Niveau 4: Gezelschapsdierenbranche (Ondernemer gezelschapsdieren)

Iets voor jou?

Denk aan verzorging, gedrag, voeding en hygiëne van dieren. Verder is het natuurlijk belangrijk dat je leert op een goede manier met klanten om te gaan. We noemen dat relatiebeheer. Vervolgens moet je ook iets weten van financiële zaken. Daarnaast krijg je algemeen vormende vakken. Afhankelijk van je niveau volg je vakken als economie, administratie en andere vakken die je als manager goed kunt gebruiken. Tijdens je MBO opleiding doe je ook praktijkervaring op door middel van een stage.

Als je werkt in een dierenspeciaalzaak geef je jouw klanten weloverwogen adviezen. Het welzijn van het dier staat hierbij voorop. Naast het verkopen ben je druk met het aannemen van bestellingen, het bijhouden van de voorraden, het verzorgen, ontvangen en verwerken van de producten.

Onaangename situaties, zoals klachten en winkeldiefstal, handel je correct en adequaat af. In de dierenspeciaalzaak kun je ook als startend ondernemer gaan werken. Dat betekent dat je een eigen bedrijf voor gezelschapsdieren moet managen. Daarvoor heb je een ondernemingsplan gemaakt. Daarin heb je aangegeven hoe het bedrijf zich moet ontwikkelen. Je wilt een modern en kwalitatief goed bedrijf, dat de toekomst met vertrouwen tegemoet kan zien.

Waar krijg je tijdens de opleiding mee te maken?

Opleiding niveau 3 Verkoper
Als verkoper in een dierenspeciaalzaak met dieren en dierenbenodigdheden houd je je bezig met de specifieke wensen van de klant. Als verkoper moet je de commerciële belangen van de dierenspeciaalzaak in de gaten houden. Daarin past dat je ideeën kunt uitwerken tot aantrekkelijke verkooppresentaties. Zelfs op technisch gebied kun je kleine probleempjes zelfstandig oplossen. Als dierenspeciaalzaak kun jij je  specialiseren. Bijvoorbeeld een dierenspeciaalzaak die zich toelegt op aquaria en alles wat daarbij hoort. Of een winkel waarin de nadruk ligt op reptielen of vogels. Dat je bepaalde vakkennis moet hebben, is logisch.

Opleiding niveau 4 Startend ondernemer Gezelschapsdieren
Een andere functie binnen de wereld van de dierenspeciaalzaak is die van de startend ondernemer Gezelschapsdieren. Een startend ondernemer runt een dierenspeciaalzaak. Daarin wordt uitgegaan van een bepaalde opvatting over hoe een bedrijf gemanaged moet worden. Daarvoor is een ondernemingsplan nodig. Je wilt een modern bedrijf dat door gunstige bedrijfsresultaten in staat is ook in de toekomst optimaal te functioneren. Dat daarbij het welzijn van de dieren voorop staat, is heel logisch. Zo wil je je doel bereiken: een mooie, moderne dierenspeciaalzaak met kundig personeel. Kortom: een zaak met kwaliteit.

Diploma

In de dierenspeciaalzaak kunnen we een onderscheid maken tussen een baan als verkoper en een baan als startend ondernemer. Als je werkt als verkoper verkoop je dieren en dierenbenodigdheden. Ook kun je bezig zijn als startend ondernemer Gezelschapsdieren. Dan werk je met een ondernemingsplan dat je hebt gemaakt om de continuïteit van het bedrijf te waarborgen. Je geeft leiding aan een bedrijf.

Als je na de vierjarige MBO opleiding Dierenverzorging in een dierenspeciaalzaak wilt doorstromen naar het HBO krijg je extra lessen op het gebied van talen en exacte vakken. Met een groene MBO-opleiding is dus veel mogelijk.

Toelatingseisen

Om de MBO opleiding Dierenverzorging in een dierenspeciaalzaak te kunnen volgen, heb je een vooropleiding nodig:

  • Niveau 3: diploma VMBO kaderberoepsgerichte leerweg.
  • Niveau 4: diploma gemengde leerweg of theoretische leerweg.

Vul hieronder jouw gegevens in.

Belangenverklaring doen

Vul je gegevens in als je interesse hebt in Dierenspeciaalzaak en meer wilt weten.

 Vul je contactgegevens in

 Stuur een informatieaanvraag

 Ontvang gratis informatie van de onderwijsinstelling


reCAPTCHA logo This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Terra MBO
Postbus 17
9700 AA Groningen

Voor wie?

Terra is een school voor middelbaar beroepsonderwijs. We bieden 21 verschillende opleidingen. Elke opleiding biedt aantrekkelijke mogelijkheden voor werk of vervolgopleiding. Sommige opleidingen passen bij elkaar qua opzet en beroepsmogelijkheden. Die vormen samen een eigen wereld. Er zijn zeven werelden...

Lees meer over Terra MBO