Paardensport

Terra MBO, In Meppel
Tijdsduur
4 jaar
Studievorm
BOL/BBL
Tijdsduur
4 jaar
Studievorm
BOL/BBL
Boek de cursus via de website van de organisator 🤗

Over deze opleiding

Je wilt jouw kennis en ervaring op het gebied van rijden, springen en alles wat daar bij komt kijken uitbreiden. De MBO opleiding Paardensport van AOC Terra is de enige in zijn soort. Je wordt in vier jaar opgeleid tot bedrijfsleider van een ‘hippisch’ bedrijf, instructeur/manager in de paardensport of wedstrijdruiter.

Officiële opleidingsnaam

  • Niveau 3: Paardensport (Instructeur paardensport III)
  • Niveau 4: Paardensport (Instructeur paardensport IV)
  • Niveau 4: Paardensport (Manager paardensportbedrijf)

Iets voor jou?

Je liefde voor paarden maakt dat je vaak, erg vaak, op stal te vinden bent. Jij en je paard willen graag meer leren bijvoorbeeld, dressuur- en springtechniek verbeteren. Je hebt heel veel plezier in het rijden. En eigenlijk lijkt het jou leuk om meer te leren over de instructie van leerlingen en het runnen van een eigen manege, trainings- of handelsstal. Je gaat graag met mensen om en je wilt anderen iets leren over de omgang met het paard. Naast het rijden en springen zijn ook het lesgeven, het organiseren van evenementen en het leiden van het schoolbedrijf (manege Eehzerwold in Steenwijk) belangrijke onderdelen van de MBO opleiding Paardensport.

Waar krijg je tijdens de opleiding mee te maken?

Je volgt de MBO opleiding Paardensport samen met je eigen paard. De dagen hebben een vast ritme. Je begint ‘morgens met het voeren, uitmesten en vegen. Daarna volgen de andere theoretische en praktische onderdelen. Je volgt veel praktijklessen; elke dag heb je rijles. Twee keer per week krijg je les in springen. Het rijden en springen is gekoppeld aan de theorie van spring- en rijtechniek. De begeleiding van jou en je paard is intensief.

Om je rijkunstig gevoel te ontwikkelen, rijd je niet alleen op je eigen paard, maar ook op andere paarden. Naast de praktijk krijg je lessen over de voeding, de huisvesting, de gezondheid en het trainen van paarden. Uiteraard maken algemene vakken zoals wiskunde/rekenen, scheikunde, Engels en management deel uit van de opleiding. De helft van de MBO opleiding Paardensport bestaat uit stage. In blok 1 en blok 3 krijgen de leerlingen een speciale training 'ruiterfit'. Hierbij gaat het om de professionalisering van de ruiter op het gebied van de houding en zit op het paard.

Je leert van alles over voeding, huisvesting, verzorging en management, afhankelijk van het niveau van de MBO opleiding. Daarnaast krijg je algemene vakken waardoor je toch breed opgeleid wordt; denk aan talen, communicatieve vaardigheden en pc-gebruik. Ben je klaar met je MBO opleiding Paardensport, dan kun je terecht als bedrijfsleider van een ‘hippisch’ bedrijf, maar bijvoorbeeld ook als (wedstrijd)ruiter. Of je kunt evenementen en concoursen organiseren.

Diploma

Na de MBO opleiding Paardensport ben je allround bevoegd instructeur paardensport. Met het diploma op zak beslis jij of je wilt gaan werken of wilt doorstuderen. Je kunt kiezen voor een bestaan als instructeur, bedrijfsleider van een manege of pension/handelsstal. Ook kun je gaan werken in de wereld van de hippische sport, bijvoorbeeld als wedstrijdruiter. Met een diploma op zak beslis je of je wilt gaan werken of wilt doorsturen aan het hbo. Daarnaast kun je van niveau 3 ook verder naar niveau 4. Volg je een niveau 4 opleiding, dan kun je ook doorleren aan het HBO. Met een groene MBO-opleiding is dus veel mogelijk.

Toelatingseisen

Om de MBO opleiding Paardensport te kunnen volgen, heb je de volgende vooropleiding nodig:

  • Niveau 3: kaderberoepsgerichte leerweg.
  • Niveau 4: diploma gemengde leerweg of theoretische leerweg.

Kledingeisen ruiter

Je rijdt in tenue, voor de examens is er een wedstrijdtenue. Het tenue van de paardensportleerlingen bestaat uit:

  • AOC Terra jas, verkrijgbaar in de eerste schoolweek
  • witte blouse of polo
  • bruine rijbroek
  • zwarte veiligheidscap
  • zwarte / bruine rijlaarzen of jodphurschoenen met gladleren chaps in bruin of zwart

Eisen paard

Jouw paard moet volledig zijn gevaccineerd (influenza en rhinopneumonie), alsmede gechipt. De paarden moeten aan de volgende eisen voldoen:

  • minimaal 5 jaar oud.
  • schofthoogte: minimaal 1.60 meter.
  • rijpaardtype, geen hengst.
  • ongeveer op B-niveau lopen, dressuur en springen (hoeft nog niet geklasseerd te zijn op de wedstrijden).
  • braaf in omgang, ook door anderen te rijden zijn.

Vul hieronder jouw gegevens in.

Belangenverklaring doen

Vul je gegevens in als je interesse hebt in Paardensport en meer wilt weten.

 Vul je contactgegevens in

 Stuur een informatieaanvraag

 Ontvang gratis informatie van de onderwijsinstelling


reCAPTCHA logo This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Voor wie?

Terra is een school voor middelbaar beroepsonderwijs. We bieden 21 verschillende opleidingen. Elke opleiding biedt aantrekkelijke mogelijkheden voor werk of vervolgopleiding. Sommige opleidingen passen bij elkaar qua opzet en beroepsmogelijkheden. Die vormen samen een eigen wereld. Er zijn zeven werelden...

Lees meer over Terra MBO