Veehouderij

Terra MBO, In Groningen (+3 locations)
Tijdsduur
1 tot 3 jaar
Studievorm
BOL/BBL
Tijdsduur
1 tot 3 jaar
Studievorm
BOL/BBL
Boek de cursus via de website van de organisator 🤗

Over deze opleiding

Na de MBO opleiding Veehouderij vormen melken, voeren en verzorgen de basis van je vak. Als veehouder ben je verantwoordelijk voor een groot aantal dieren, voornamelijk rundvee. Ook kun je goed omgaan met landbouwmachines en computers. En natuurlijk moet je als veehouder oog hebben voor de bedrijfsvoering en de verdiensten, zeg maar de zakelijke kant van het vak.  Je kiest ervoor om een MBO opleiding te volgen in een bedrijfstak veehouderij waar, door de huidige sterke groei van de bedrijven, een tekort aan personeel ontstaat.

De MBO opleiding Veehouderij wordt aangeboden op niveau 1/entreeopleiding (1 jaar), niveau 2 (2 jaar), niveau 3 (3 jaar) en niveau 4 (3 jaar). Ook is het mogelijk om de deeltijdopleiding (BBL) te volgen, waarbij je één of twee dagen in de week naar school gaat en daarnaast een baan hebt in de veehouderij.

Officiële opleidingsnaam

  • Niveau 1 / Entreeopleiding: Arbeidsmarkt gekwalificeerd assistent
  • Niveau 2: Dierverzorging 2 (Medewerker dierverzorging)
  • Niveau 3: Productiedieren (Dierverzorger melkvee)
  • Niveau 3: Productiedieren (Dierverzorger hokdieren)
  • Niveau 4: Productiedieren (Melkveehouder)
  • Niveau 4: Productiedieren (Dierernhouder graasdieren)

Iets voor jou?

De MBO opleiding Veehouderij is een opleiding voor mensen die van dieren houden, economisch ingesteld zijn en technisch inzicht hebben. Voor je loopbaan veehouder begint je loopbaan met een intensieve MBO opleiding Veehouderij. Je leert alles over de dieren waar je mee te maken kunt krijgen en over de manier waarop je een veehouderij runt. Daarbij komt meer kijken dan je misschien denkt. Melken, tijdig ziektes herkennen, ruwvoer oogsten, melkquota bijhouden, medewerkers aansturen, hygiënisch schoonmaken en loon uitbetalen: het hoort er allemaal bij. Ook kun je goed omgaan met landbouwmachines en computers. En natuurlijk moet je als veehouder oog hebben voor de bedrijfsvoering en de verdiensten, dus de zakelijke kant van het vak.

Waar krijg je tijdens de opleiding mee te maken?

In onze MBO opleiding Veehouderij worden de theorielessen op school zoveel mogelijk afgewisseld met praktijklessen. Deze praktijklessen kunnen op school plaatsvinden maar ook op veehouderij bedrijven in de omgeving. Daarnaast loop je één of twee dagen in de week stage, afgewisseld door langere blokstages. Ook (meerdaagse) vakexcursies in binnen- en buitenland maken deel uit van het onderwijsprogramma.

De MBO opleiding Veehouderij biedt voor de liefhebbers de mogelijkheid om specialistische vakken als klauwverzorgen en insemineren van koeien te leren. Als je meer wilt weten over het melken met een melkrobot, je wilt weten hoe je het beste snijmaïs kunt verbouwen, je krijgt het allemaal tijdens je MBO opleiding Veehouderij.

Als je in de hogere leerjaren van de MBO opleiding Veehouderij niveau 3 en 4 de meeste praktische vaardigheden beheerst, ga je je meer toeleggen op het analyseren van bedrijven. Met de kennis die je in de eerste jaren hebt opgedaan, ga je op een bedrijf kijken welke onderdelen van het bedrijf voor verbetering vatbaar zijn. Tijdens je stage ga je onder andere de huisvesting, voeding, fokkerij, bodem, bemesting en diergezondheid doorlichten. In de niveau 4 MBO opleiding Veehouderij wordt hierbij ook de bedrijfseconomische kant niet vergeten.

Diploma

Als je je diploma van de MBO opleiding Veehouderij hebt gehaald, kun je natuurlijk gaan werken. Je kunt kiezen voor een bestaan als veehouder, medewerker veehouderijbedrijf, fokker, handelaar of bijvoorbeeld KI-medewerker.

Met een diploma niveau 2 op zak, kun je ook doorstromen naar niveau 3 en daarna naar niveau 4 van de MBO opleiding Veehouderij. Volg je een niveau 4 opleiding, dan kun je ook doorleren aan het HBO. Met een groene MBO-opleiding is dus veel mogelijk.

Toelatingseisen

Om de MBO opleiding Veehouderij te kunnen volgen, heb je een vooropleiding nodig.

  • Niveau 1/Entreeopleiding: minimumleeftijd is 16 jaar (voor 1 oktober), niet toelaatbaar voor niveau 2, 3 en 4, na 4 maanden volgt een bindend studieadvies.
  • Niveau 2:  diploma VMBO basisberoepsgerichte leerweg.
  • Niveau 3: diploma VMBO kaderberoepsgerichte leerweg.
  • Niveau 4: diploma VMBO gemengde leerweg en theoretische leerweg.

Vul hieronder jouw gegevens in.

Belangenverklaring doen

Vul je gegevens in als je interesse hebt in Veehouderij en meer wilt weten.

 Vul je contactgegevens in

 Stuur een informatieaanvraag

 Ontvang gratis informatie van de onderwijsinstelling


reCAPTCHA logo This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Terra MBO
Postbus 17
9700 AA Groningen

Voor wie?

Terra is een school voor middelbaar beroepsonderwijs. We bieden 21 verschillende opleidingen. Elke opleiding biedt aantrekkelijke mogelijkheden voor werk of vervolgopleiding. Sommige opleidingen passen bij elkaar qua opzet en beroepsmogelijkheden. Die vormen samen een eigen wereld. Er zijn zeven werelden...

Lees meer over Terra MBO