Bekijk studentum.nl als: Mobiele site

Veehouderij

Terra MBO
Samenvatting
Assen, Emmen, Groningen, Meppel
1 tot 3 jaar
   
MBO
BOL/BBL

Over deze opleiding

Na de MBO opleiding Veehouderij vormen melken, voeren en verzorgen de basis van je vak. Als veehouder ben je verantwoordelijk voor een groot aantal dieren, voornamelijk rundvee. Ook kun je goed omgaan met landbouwmachines en computers. En natuurlijk moet je als veehouder oog hebben voor de bedrijfsvoering en de verdiensten, zeg maar de zakelijke kant van het vak.  Je kiest ervoor om een MBO opleiding te volgen in een bedrijfstak veehouderij waar, door de huidige sterke groei van de bedrijven, een tekort aan personeel ontstaat.

De MBO opleiding Veehouderij wordt aangeboden op niveau 1/entreeopleiding (1 jaar), niveau 2 (2 jaar), niveau 3 (3 jaar) en niveau 4 (3 jaar). Ook is het mogelijk om de deeltijdopleiding (BBL) te volgen, waarbij je één of twee dagen in de week naar school gaat en daarnaast een baan hebt in de veehouderij.

Officiële opleidingsnaam

  • Niveau 1 / Entreeopleiding: Arbeidsmarkt gekwalificeerd assistent
  • Niveau 2: Dierverzorging 2 (Medewerker dierverzorging)
  • Niveau 3: Productiedieren (Dierverzorger melkvee)
  • Niveau 3: Productiedieren (Dierverzorger hokdieren)
  • Niveau 4: Productiedieren (Melkveehouder)
  • Niveau 4: Productiedieren (Dierernhouder graasdieren)

Iets voor jou?

De MBO opleiding Veehouderij is een opleiding voor mensen die van dieren houden, economisch ingesteld zijn en technisch inzicht hebben. Voor je loopbaan veehouder begint je loopbaan met een intensieve MBO opleiding Veehouderij. Je leert alles over de dieren waar je mee te maken kunt krijgen en over de manier waarop je een veehouderij runt. Daarbij komt meer kijken dan je misschien denkt. Melken, tijdig ziektes herkennen, ruwvoer oogsten, melkquota bijhouden, medewerkers aansturen, hygiënisch schoonmaken en loon uitbetalen: het hoort er allemaal bij. Ook kun je goed omgaan met landbouwmachines en computers. En natuurlijk moet je als veehouder oog hebben voor de bedrijfsvoering en de verdiensten, dus de zakelijke kant van het vak.

Waar krijg je tijdens de opleiding mee te maken?

In onze MBO opleiding Veehouderij worden de theorielessen op school zoveel mogelijk afgewisseld met praktijklessen. Deze praktijklessen kunnen op school plaatsvinden maar ook op veehouderij bedrijven in de omgeving. Daarnaast loop je één of twee dagen in de week stage, afgewisseld door langere blokstages. Ook (meerdaagse) vakexcursies in binnen- en buitenland maken deel uit van het onderwijsprogramma.

De MBO opleiding Veehouderij biedt voor de liefhebbers de mogelijkheid om specialistische vakken als klauwverzorgen en insemineren van koeien te leren. Als je meer wilt weten over het melken met een melkrobot, je wilt weten hoe je het beste snijmaïs kunt verbouwen, je krijgt het allemaal tijdens je MBO opleiding Veehouderij.

Als je in de hogere leerjaren van de MBO opleiding Veehouderij niveau 3 en 4 de meeste praktische vaardigheden beheerst, ga je je meer toeleggen op het analyseren van bedrijven. Met de kennis die je in de eerste jaren hebt opgedaan, ga je op een bedrijf kijken welke onderdelen van het bedrijf voor verbetering vatbaar zijn. Tijdens je stage ga je onder andere de huisvesting, voeding, fokkerij, bodem, bemesting en diergezondheid doorlichten. In de niveau 4 MBO opleiding Veehouderij wordt hierbij ook de bedrijfseconomische kant niet vergeten.

Diploma

Als je je diploma van de MBO opleiding Veehouderij hebt gehaald, kun je natuurlijk gaan werken. Je kunt kiezen voor een bestaan als veehouder, medewerker veehouderijbedrijf, fokker, handelaar of bijvoorbeeld KI-medewerker.

Met een diploma niveau 2 op zak, kun je ook doorstromen naar niveau 3 en daarna naar niveau 4 van de MBO opleiding Veehouderij. Volg je een niveau 4 opleiding, dan kun je ook doorleren aan het HBO. Met een groene MBO-opleiding is dus veel mogelijk.

Toelatingseisen

Om de MBO opleiding Veehouderij te kunnen volgen, heb je een vooropleiding nodig.

  • Niveau 1/Entreeopleiding: minimumleeftijd is 16 jaar (voor 1 oktober), niet toelaatbaar voor niveau 2, 3 en 4, na 4 maanden volgt een bindend studieadvies.
  • Niveau 2:  diploma VMBO basisberoepsgerichte leerweg.
  • Niveau 3: diploma VMBO kaderberoepsgerichte leerweg.
  • Niveau 4: diploma VMBO gemengde leerweg en theoretische leerweg.

Terra MBO

Terra MBO

Voor wie?

Terra is een school voor middelbaar beroepsonderwijs. We bieden 21 verschillende opleidingen. Elke opleiding biedt aantrekkelijke mogelijkheden voor werk of vervolgopleiding. Sommige opleidingen passen bij elkaar qua opzet en beroepsmogelijkheden. Die vormen samen een eigen wereld. Er zijn zeven werelden...


Lees meer over Terra MBO

Vul hieronder jouw gegevens in.

Vul je gegevens in als je interesse hebt in Veehouderij en meer wilt weten.

 Vul je contactgegevens in

 Stuur een informatieaanvraag

 Ontvang gratis informatie van de onderwijsinstelling

Contactgegevens Terra MBO

Terra MBO

Postbus 17
9700 AA Groningen


Hulp nodig bij je studiekeuze?

 Kies een opleiding
 die je interesseert.

 Stuur eenvoudig online
 je informatieaanvraag.

 Ontvang gratis info van
 de onderwijsinstelling.

Gratis informatie aanvragen

Wil je meer weten over Veehouderij? Vul dan onderstaand aanvraagformulier in! De onderwijsinstelling neemt dan zo snel mogelijk contact met je op.

Open dagen
mei 2020
ma
di
wo
do
vr
za
zo
27
28
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
3
4
5
6
7
Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen beschikbaar.