Recht en bestuur opleidingen

Vind jij het leuk om allerlei soorten raadsels of puzzels op te lossen? Wil jij alles tot de bodem uitzoeken? Dan zijn de opleidingen in Recht precies wat voor jou. Zo kun je onder ander juridisch medewerker parketsecretaris worden of medewerker bij een Rechtbank.
Weergave 1-50 van 311 resultaten
Leer hoe we resultaten sorteren
We baseren onze zoekalgoritmen om de meest relevante opleidingen te vinden op basis van jouw zoekparameters.
Weergave 1-50 van 311 resultaten
1
2
3
4
...
7

Waar bestaan de opleidingen in Recht uit?

De opleidingen in Recht zijn voltijd en deeltijd te volgen. De opleidingen duren gemiddeld zo'n drie tot vier jaar. Je krijgt dan vakken als Europees Recht, Staatsrecht, Internationaal Recht, Privaatrecht, Strafrecht en Arbeidsrecht. Bij een aantal opleidingen in Recht komen ook de vakken bedrijfseconomie, organisatiekunde en sociale wetenschappen voorbij. Er wordt veel gewerkt aan projecten en met casussen. Bij een aantal opleidingen loop je ook stage. Je kunt ook kiezen voor een duale opleiding waarbij je een deeltijd baan hebt als bijvoorbeeld een medewerker bij een advocatenkantoor werkzaam bent.

Beschikbare banen na opleidingen in Recht

Na de opleidingen in Recht zijn er verschillende werkplekken waar je aan de slag kunt gaan. Je kunt terecht bij een rechtbank, een advocatenkantoor of een notariskantoor. Werkgevers als banken, verzekeraars en multinationals vragen ook vaak juridische medewerkers. Je kunt ook solliciteren naar bijvoorbeeld de functie Gerechtssecretaris, Informatiemanager of juridisch adviseur. Je kunt juridisch consultant worden bij een adviesbureau of bij de rechtsbijstand. Je kunt ook Projectleider zijn bij het Openbaar Ministerie.

De opleiding Rechten leidt op tot beroepen zoals advocaat, rechter, procureur, openbare aanklager en deurwaarder. Commissaris van Politie behoort ook tot deze beroepen. Om te kunnen werken met deze beroepen wordt vereist dat je een volledige opleiding Rechten hebt afgerond.

Advocaat

Tijdens je opleiding kun je kiezen uit drie richtingen om je in te specialiseren: Bestuursrecht, Civiel recht, en Strafrecht. Na een opleiding Rechten kun je advocaat worden. Als advocaat vertegenwoordig je de juridische belangen van cliënten. Je verdedigt je cliënt, geeft advies of onderhandelt met de advocaat van de tegenpartij.

Voordat je jezelf advocaat kunt noemen ben je verplicht om lid te worden van de Nederlandse Orde van Advocaten en je jaarlijks bij te scholen. Daarnaast heb je je te houden aan bepaalde gedragsregels want bij overtreding kun je uit het beroep gezet worden.

In Nederland werken meer dan 15.000 advocaten en er zijn ongeveer 3000 advocatenkantoren. Deze verschillen in grootte en het soort cliënten. Kleine advocaatkantoren bestaan uit 1 tot 5 gespecialiseerde advocaten die particulieren bedienen. Bij middelgrote kantoren werken tussen de 6 en 60 advocaten. Zij bedienen vaak ook particulieren en daarnaast (middel)grote ondernemingen. Daarnaast zijn er 19 kantoren met meer dan 60 advocaten die vooral gericht zijn op het nationale en internationale bedrijfsleven.

Rechter

Na een opleiding Rechten kun je ook rechter worden. Je wordt tot rechter benoemd voor het leven. Als rechter spreek je recht in een rechtbank in één van de negentien rechtbanken die we in Nederland hebben. Je bekijkt of de wet wordt gevolgd en daarbij adviseer, bemiddel en oordeel je rechtszaken. Je bent wettelijk verplicht om een oordeel uit te spreken over voorgelegde vragen en houdt rekening met de wet, doctrine, heersende leer, gewoonte en jurisprudentie.

Onderzoek

Juridisch onderzoek is gebruikelijk aan de universiteit. Wetenschappers analyseren hoe de bestaande wetten toegepast kunnen worden en hoe de regeling veranderd kan worden. Voor de resultaten van het onderzoek is het belangrijk voor de rechterlijke macht om de documentatie voor wetswijzigingen te gebruiken.

Aangezien het juridisch onderwijs in Nederland gericht is op de Nederlandse wet, kan het na een opleiding Rechten moeilijk zijn om in het buitenland werk te vinden.

Gevraagde competenties voor de opleidingen Recht

Een aankomend rechtenstudent heeft een goed analytisch vermogen en hij of zij is zeer klantgericht. Daarnaast is hij of zij nauwkeurig en kan goed samenwerken. Goede communicatieve vaardigheden zijn hierbij ook heel belangrijk. De opleidingen in Recht zijn te volgen met de diploma's mbo-4, havo en vwo. Er wordt geen specifiek profiel gevraagd voor deze opleidingen.

Recht studeren

Hulp nodig bij je studiekeuze?

 Kies een opleiding
 die je interesseert.

 Stuur eenvoudig online
 je informatieaanvraag.

 Ontvang gratis info van
 de onderwijsinstelling.

Vergelijk opleidingen

Wil je in het buitenland studeren?

Op educations.com kun je meer dan 90.000 programma's van internationale topuniversiteiten en over de hele wereld vinden en vergelijken.

Blader door programma's