Masteropleiding op een hogeschool

HBO-master
hbo-masterDe meeste masteropleidingen worden aangeboden door universiteiten, enkele masters kun je ook op hogescholen volgen. Hogescholen mogen tegenwoordig ook masteropleidingen aanbieden, maar alleen als de hogeschool goedgekeurd is door de NVAO. Het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap subsidieert echter slechts een beperkt aantal van deze erkende masteropleidingen aan hogescholen vanwege het maatschappelijke belang van deze studies.

Heb jij een hbo-bachelor? Dan kun je kiezen voor een masteropleiding op een hogeschool. Een master op een hogeschool wordt een hbo-master genoemd. Afhankelijk van de hogeschool waar je op studeert, kun je daar een aansluitende hbo-master studeren of op een andere hogeschool. De masterfase van een opleiding duurt één of twee jaar, maar in sommige gevallen kan de studie uitlopen tot 3,5 jaar.

» Lees meer over hbo-master

[LIST]Master

Professionele master

Een professionele master is vaak een beroepsgerichte opleiding die gericht is op jou: je hebt al een hbo- of universitaire titel of graad behaald en/of beschikt over de nodige werkervaring in de beroepspraktijk. Het collegageld kan afwijken want deze 'niet-bekostigde' masterprogramma’s worden niet gesubsidieerd door de overheid. Als jij als student je rechten op stufi nog niet verbruikt hebt dan kun je studiefinanciering ontvangen. Je hebt niet per se een (overeenkomende) bacheloropleiding nodig om toegelaten te worden. Je moet er wel rekening mee houden dat kandidaten geselecteerd worden en het aantal plaatsen voor zo’n opleiding meestal beperkt is.

Master na master

Voor sommige masteropleidingen heb je al een masterdiploma nodig om toegelaten te worden, meestal met een nader bepaalde kwalificatie. Deze opleidingen heten master na master. Bovendien lijkt zo’n opleiding op de professionele master omdat je voor de toelating geselecteerd en getoetst wordt op je geschiktheid en kundigheid.

Vergelijking met buitenlandse masters

Hoewel de naamgeving nu in Nederland gelijk is gemaakt met internationale titels, zijn er inhoudelijk toch nog veel verschillen als het om de duur, kwaliteit of zwaarte van een masteropleiding gaat. Een master in bijvoorbeeld Spanje kan korter en gemakkelijker zijn. Maar in Denemarken kan dezelfde opleiding zwaarder of langer zijn. Ook al gaat het om dezelfde graad, toch kan een Nederlandse master in het buitenland daardoor anders gewaardeerd worden.


Wil je in het buitenland studeren?

Op educations.com kun je meer dan 90.000 programma's van internationale topuniversiteiten en over de hele wereld vinden en vergelijken.

Blader door programma's

Inloggen
Nieuwsbrief
Mis niets en blijf op de hoogte van nieuws over opleidingen!