Opleiding aan een universiteit

Universiteit

Opleiding universiteitOm te beginnen met een opleiding aan een universiteit is voor velen een grote stap in zijn of haar leven. Het verschil met de middelbare school is behoorlijk groot want door de zelfstudie komt er meer vrijheid en tegelijkertijd verantwoordelijkheid bij kijken. Een opleiding geeft je mogelijkheden om kennis en ervaring op te doen. Wie weet ga je het huis uit om in een nieuwe stad op kamers te gaan en ontmoet je een heleboel nieuwe mensen. De studietijd wordt waarschijnlijk één van de beste periodes in je leven! Bovendien verhoogt een universitaire opleiding jouw kansen op een meer gekwalificeerde baan behoorlijk.

Je kunt kiezen tussen een heleboel verschillende studierichtingen, opleidingen, keuzevakken, of om zelf jouw opleiding te vormen. Je kunt studeren in je eigen tempo en kiezen voor heeltijd, deeltijd, duaal of zelfs leren op afstand. Keuze genoeg dus! Hieronder vind je een lijst van alle universiteiten in Nederland. Daarna volgt een overzicht van alles wat jij wilt weten over opleidingen aan een universiteit. Succes!

» Lees meer over universiteiten

[LIST]

Universiteit

Universiteit

Een universiteit biedt academische opleidingen (master en bachelor) en onderbrengen onderzoeksscholen en onderzoeksinstituten. Aan de universiteit doe je zelf wetenschappelijk onderzoek en leer je zo complexe zaken te analyseren. Studeren aan de universiteit is iets heel anders dan naar school gaan. Aan de universiteit volg je universitaire opleidingen ook wel ‘wetenschappelijk onderwijs’ genoemd en afgekort als WO. De universiteit kent een tweedelige structuur: een drie- of vierjarige Bachelor opleiding, al dan niet gevolgd door een één- of tweejarige Masteropleiding.

Toelatingseis

Voor een opleiding op bachelor niveau aan de universiteit heb je minimaal een vwo-diploma of een hbo-propedeuse nodig om toegelaten te worden.

Als je een hbo-bachelor vergelijkt met een WO-bachelor dan biedt de universiteit je minder structuur maar juist meer vrijheid. Je krijgt zelf de verantwoordelijkheid voor de vooruitgang van je opleiding. Daarnaast krijg je ook grote keuzevrijheid voor het kiezen van hoofd- en bijvakken. Naast veel zelfstudie moet je discipline opbrengen om colleges bij te wonen en er natuurlijk voor zorgen dat je je tentamens haalt.

Studierichting

Een studierichting is een verzameling vakken die je als student kunt volgen. Eigenlijk studeer je dus een studierichting maar door velen wordt het nog steeds een opleiding genoemd. Een universitaire opleiding bestaat sinds de invoering van het bachelor-master stelsel (BaMa) in 2002 uit een bachelor- en een masteropleiding. Vaak heeft de student na het behalen van een bachelordiploma de keuze uit vele masteropleidingen om de studierichting af te ronden. Dat kan ook aan andere universiteiten en in het buitenland.

Welke universiteit?

Je bent klaar met het vwo, of je hebt je hbo-bachelor in the pocket. Dan kun je kiezen om verder te studeren aan de universiteit en heb je de keuze uit meerdere universiteiten.

Hoe weet je nu zeker of een universiteit goed bij jou past? Je kunt naar je gevoel luisteren en alvast een kijkje nemen op een universiteit tijdens de opendagen. Op onze website kun je alvast makkelijk alle universiteiten en opleidingen vergelijken. Klik op verschillende opleidingen en universiteiten dan vind je boeiende info die je op weg helpt om de juiste keuze te maken.


Wil je in het buitenland studeren?

Op educations.com kun je meer dan 90.000 programma's van internationale topuniversiteiten en over de hele wereld vinden en vergelijken.

Blader door programma's

Inloggen
Nieuwsbrief
Mis niets en blijf op de hoogte van nieuws over opleidingen!