Opleiding op een hogeschool

Hogeschool

Opleiding hogeschool

Om te beginnen met een opleiding op een hogeschool is voor velen een grote stap in zijn of haar leven. Het verschil met de middelbare school is behoorlijk groot want door de zelfstudie komt er meer vrijheid en tegelijkertijd verantwoordelijkheid bij kijken. Een opleiding geeft je mogelijkheden om kennis en ervaring op te doen. Wie weet ga je het huis uit om in een nieuwe stad op kamers te gaan en ontmoet je een heleboel nieuwe mensen. De studietijd wordt waarschijnlijk één van de beste periodes in je leven! Bovendien verhoogt een HBO-opleiding jouw kansen op een meer gekwalificeerde baan behoorlijk.

Je kunt kiezen tussen een heleboel verschillende studierichtingen, opleidingen, keuzevakken, of om zelf jouw opleiding te vormen. Je kunt studeren in je eigen tempo en kiezen voor heeltijd, deeltijd, duaal of zelfs leren op afstand. Keuze genoeg dus! Hieronder vind je een lijst van alle hogescholen in Nederland. Daarna volgt een overzicht van alles wat jij wilt weten over opleidingen op een hogeschool. Succes!

» Lees meer over hogescholen 

[LIST]

Hogeschool


De hogeschool

Een hogeschool is een onderwijsinstelling voor uitsluitend hoger beroepsonderwijs. Een hogeschool biedt beroepsgerichte opleidingen aan; voorheen heette deze soort opleiding een hbo-opleiding maar nu wordt deze ook wel HBO-bachelor genoemd. Na een vierjarige HBO-bachelor ben je klaar om aan de slag te gaan. Op hogescholen doe je kennis op waar je in de praktijk wat aan hebt. Tijdens een opleiding aan de hogeschool doe je werkervaring op doordat je stageloopt. Tijdens deze stages leer je theoriekennis toe te passen op de werkvloer.

Toelatingseis

Om toegelaten te worden voor een opleiding op een hogeschool heb je minstens een havo of mbo-4 diploma nodig.

Welke hogeschool?

Je bent klaar met de havo of het vwo, of je hebt je mbo-diploma op zak. Dan kun je verder studeren op een hogeschool en heb je de keuze uit tientallen hogescholen. Er zijn hogescholen voor algemene studies, maar er zijn bijvoorbeeld ook hogescholen voor de kunsten

Hoe weet je nu of je voor de juiste hogeschool kiest? Je kunt op je gevoel afgaan en je kunt ook alvast een kijkje nemen op een hogeschool tijdens de opendagen. Hier vind je in ieder geval een overzicht van alle opleidingen en hogescholen. Als je op verschillende hogescholen en opleidingen klikt dan vind je boeiende info. Deze informatie kun je makkelijk vergelijken waardoor je ontdekt welke opleiding het beste bij je past.

De meeste studenten op hogescholen hebben een havo- of mbo-diploma. Er zijn veel minder studenten met een vwo-diploma op de hogeschool. Zij stromen meestal door naar universitair onderwijs. Zodra je je propedeuse op de hogeschool hebt gehaald, kun je met een WO-bachelor aan de universiteit beginnen. Of als je je bachelor op de hogeschool hebt afgerond dan is een master op een hogeschool of aan een universiteit een optie.


Wil je in het buitenland studeren?

Op educations.com kun je meer dan 90.000 programma's van internationale topuniversiteiten en over de hele wereld vinden en vergelijken.

Blader door programma's

Inloggen
Nieuwsbrief
Mis niets en blijf op de hoogte van nieuws over opleidingen!