Podium- en evenemententechnicus

Mediacollege Amsterdam, In Amsterdam
Tijdsduur
3 jaar
Studievorm
Niveau 4 BOL
Tijdsduur
3 jaar
Studievorm
Niveau 4 BOL
Boek de cursus via de website van de organisator 🤗

Videopresentatie

Over deze opleiding

Podium- en evenemententechnicusWaarom de opleiding Podium- & evenemententechnicus (PET)?
Geen voorstelling, festival, beurs of bedrijfspresentatie kan zonder techniek. De belichting, geluidseffecten, achtergrondprojecties en camerabeelden ondersteunen een artiest of product en zorgen voor sfeer. Jij beheerst de techniek achter dit alles en zorgt ervoor dat de bezoekers een onvergetelijke ervaring beleven.

De opleiding
Tijdens de opleiding PET leer je hoe je een evenement of theaterproductie neerzet. Je leert hoe je een idee uitvoert en hoe de techniek achter licht, geluid en podium en rigging werkt. Daarnaast kom je alles te weten over het samenspel tussen creativiteit en techniek. In het eerste jaar krijg je een grondige technische basis. In het tweede jaar kies je voor een van de drie profielen Theatre & Performance, Events of Concept & Design, en ga je een half jaar op stage. Het laatste jaar verdiep je je in de door jou gekozen specialisatie Licht, Geluid of Podium & Rigging. Ook doe je examen en ga je weer een half jaar op stage.

Profielen
Theatre & Performance: Of het nu om een musical, popconcert, cabaret of outdoorfestival gaat, jouw inbreng is onmisbaar. Door passende belichting, geluidsversterking en podiumaankleding geef jij artiesten de technische ondersteuning die nodig is voor een geslaagde voorstelling. Tijdens de voorstelling zit je achter de knoppen of sta je op het podium om alles in goede banen te leiden, want the show must go on.

Events: Evenementen zijn tijdelijke producties op locatie, zoals een festival, beurs of een bedrijfspresentatie in een fabriekshal. Door jouw technische ondersteuning kan het event plaatsvinden. Evenementen worden steeds crossmedialer; projecties, live streaming, licht en geluid, alles staat met elkaar in verbinding. Jij bedient de apparatuur of staat op het podium om alles te coördineren. Of het nu een klus binnen of buiten is, in de zon of regen, jij zet op elke locatie een show neer.

Concept & Design: Voorafgaand aan een voorstelling of event moet er worden nagedacht hoe het eruit gaat zien. Wat is het doel en hoe bereiken we dat? Bij een productpresentatie draait de show om het promoten van het product, bij een dance event als Sensation om het gevoel dat je krijgt als bezoeker. Bij Lowlands houden de vormgeving en techniek niet op bij het podium, maar zie je het overal op het terrein terug. Jij bent de creatieve ontwerper die de techniek en technische kennis gebruikt om elke keer met iets verrassends te komen.

Specialisaties
Welk profiel je ook kiest, je stroomt uit met een van de volgende drie specialisaties: Licht, Geluid of Podium & Rigging.
Licht: Je maakt een lichtontwerp en/of voert dit uit en stuurt lichtmedewerkers aan.
Geluid: Je bent verantwoordelijk voor het podium- of studiogeluid en zorgt voor een goede geluidskwaliteit.
Podium & Rigging: Je zorgt voor een goede en veilige planning, op- en afbouw en stuurt medewerkers aan tijdens de uitvoering. Ook leer je veilig heffen en hijsen.

Beroepshouding
Een evenement of theaterproductie vraagt om een goede samenwerking in een team. Daarnaast is de presentatie van een concept of product aan een opdrachtgever belangrijk. Je bent je daarom bewust van maatschappelijke trends en blijft op de hoogte van de laatste (technische) ontwikkelingen. Het werk in de evenement- & theatersector kent onregelmatige werktijden, verschillende werkomstandigheden en diverse werklocaties. Daarom is het van belang dat je stressbestendig, flexibel en communicatief bent.

In het kort: wat ga je leren?
• Bedenken en ontwerpen, voorbereiden en opbouwen van de techniek bij een voorstelling of evenement op locatie
• Bedienen van de techniek op het podium of tijdens een evenement waarbij je licht, projectie, decor en geluid laat samenwerken
• Praktijkervaring opdoen tijdens stages

Toekomstperspectief

Werken of doorstuderen?
Na je opleiding kun je aan de slag als lichttechnicus, geluidstechnicus, vormgever, toneelmeester of rigger. Je kunt werken bij/voor theaters en facilitaire- en audiovisuele bedrijven. Doorstuderen kan ook. Met een diploma niveau 4 kun je terecht op het hbo, zoals de Theaterschool Amsterdam of de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht.

Toelatingseisen

 Minimaal vmbo-kb.

Vul hieronder jouw gegevens in.

Belangenverklaring doen

Vul je gegevens in als je interesse hebt in Podium- en evenemententechnicus en meer wilt weten.

 Vul je contactgegevens in

 Stuur een informatieaanvraag

 Ontvang gratis informatie van de onderwijsinstelling


reCAPTCHA logo This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Mediacollege Amsterdam
Contactweg 36
1014 AN Amsterdam

Mediacollege Amsterdam (Ma) is een vakschool voor de media. Kies je voor Ma, dan kom je op een praktijkgerichte opleiding. Ma biedt creatieve, technische, interactieve, management- en productieopleidingen op mbo-niveau. Je wordt voorbereid op een baan in de media. Je...

Lees meer over Mediacollege Amsterdam