Ruimtelijk vormgever

Mediacollege Amsterdam
Samenvatting
Amsterdam
4 jaar
   
MBO
Nederlands
Niveau 4 BOL

Videopresentatie

Over deze opleiding

Waarom de opleiding Ruimtelijk vormgever?
Een ruimtelijk vormgever ontwikkelt een ruimtelijk concept, werkt dit uit in een ontwerp, visualiseert het ontwerp en presenteert het aan de opdrachtgever. 3D- en 4D-producten staan hierbij centraal. Afhankelijk van de gekozen specialisatie is de vormgever in meer of mindere mate betrokken bij het realiseren van het uiteindelijke product. Belangrijk in dit proces zijn een creatief en commercieel idee, een goede planning en een hoogwaardig eindresultaat.Ruimtelijk vormgever

Dus ben je graag creatief bezig, denk je commercieel en volg je de laatste trends op het gebied van styling en design? Dan is de opleiding Ruimtelijk vormgever iets voor jou. Je leert te werken zoals dat in het bedrijfsleven gaat. Ook leer je hoe belangrijk licht, beeld/projectie en geluid zijn voor de aankleding en sfeer. Museumbezoek, festivals en zelfs winkelen worden namelijk steeds meer een 'event'. Bezoekers worden steeds kritischer en verwachten een totaalbelevenis. Het bedrijfsleven vraagt dan ook om jonge creatieve mensen die dit kunnen realiseren. Het Mediacollege Amsterdam heeft alle benodigde kennis in huis om jou hiervoor op te leiden.

De opleiding
In het eerste halfjaar van je opleiding volg je de basisvakken, daarna kies je een van de twee uitstroomprofielen: 4D-styling of 4D-design.

4D-styling: Met de richting 4D-styling kun je stylist worden voor productpresentaties, fotoshoots of tv-programma's, of setdresser bij commercials/films of binnen de retail. Om een totale beleving neer te zetten ge¬bruik je je creativiteit en de nieuwste technologieën. Naast vakken zoals kleur-, vorm- en compositieleer, materiaalkennis en kunstbeschouwing, krijg je ook mediavakken zoals belichting en projectie. Je leert trendprognoses en moodboards te maken. Met vakken als marketing en presentatietechnieken ontwikkel je ook jouw commerciële kant.

4D-design: Met de richting 4D-design kun je designer worden voor events en beurzen. Succesvolle deelname voor een bedrijf hangt mede af van een overtuigend design, dat de doelgroep aanspreekt. Een goede 4D-designer kent dan ook de marketingdoelstellingen van zijn opdrachtgever en is creatief, technisch en communicatief vaardig. Vakken zoals marketing, communicatie en presentatietechnieken vormen een belangrijke basis in deze richting. Op het creatieve vlak krijg je o.a. ruimtelijk vormgeven, kleur-, vorm- en compositieleer, maquettebouw, kunstbeschouwing, mindmappen, technisch tekenen en nieuwe mediatechnieken.

In het eerste jaar werk je vaak in projecten. In het tweede en begin derde jaar gebruik je je kennis in praktijkgerichte opdrachten en ter verdieping van het vak. Aan het eind van het derde jaar en het begin van het vierde jaar loop je stage. Het laatste halfjaar staat in het teken van afstuderen.

Beroepshouding
Uiteraard zijn de vaktechnische aspecten, zoals het kunnen werken met ontwerpprogramma's op computers, van cruciaal belang. Daarnaast blijf je als ruimtelijk vormgever ook op de hoogte van de laatste trends en technische ontwikkelingen. Je bent creatief en gaat voor kwaliteit. Ook luister je goed naar de opdrachtgever en je kent je doelgroep. Je bent flexibel, kunt samenwerken en je houdt je aan planningen en budgetten.

In het kort: wat ga je leren?
• Vormgeven van beursstands, winkels, filmsets en productpresentaties
• Ontwikkelen van commercieel inzicht
• Visualiseren, uitwerken van ideeën en presenteren

Toekomstperspectief

Werken of doorstuderen?
Na je opleiding ben je breed inzetbaar, bijvoorbeeld als designer voor events of beurzen, als commercieel stylist, visual merchandiser, setdresser of ruimtelijk vormgever. Je komt te werken bij een ontwerpbureau, in de retail, op een filmset of je gaat aan de slag als zelfstandige of freelancer. Doorstuderen op het hbo kan ook, bijvoorbeeld bij de opleidingen Media & Graphic Design, Fashion & Product Design, Interieur Ontwerpen en Lifestyle & Design. Deze zijn te volgen bij ArtEZ, Willem de Kooning Academie en diverse Hogescholen voor de Kunst.

Toelatingseisen

Minimaal vmbo-kb.

Mediacollege Amsterdam

Mediacollege Amsterdam (Ma) is een vakschool voor de media. Kies je voor Ma, dan kom je op een praktijkgerichte opleiding. Ma biedt creatieve, technische, interactieve, management- en productieopleidingen op mbo-niveau. Je wordt voorbereid op een baan in de media. Je...


Lees meer over Mediacollege Amsterdam

Vul hieronder jouw gegevens in.

Vul je gegevens in als je interesse hebt in Ruimtelijk vormgever en meer wilt weten.

 Vul je contactgegevens in

 Stuur een informatieaanvraag

 Ontvang gratis informatie van de onderwijsinstelling

Contactgegevens Mediacollege Amsterdam

Mediacollege Amsterdam

Contactweg 36
1014 AN Amsterdam

 Bekijk telefoonnummer
www.ma-web.nl

Gratis informatie aanvragen

Wil je meer weten over Ruimtelijk vormgever? Vul dan onderstaand aanvraagformulier in! De onderwijsinstelling neemt dan zo snel mogelijk contact met je op.

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen beschikbaar.

Studentenervaring
Devaney, student Ruimtelijk vorm...

“De docenten proberen je anders te laten denken en kijken dan je gewend bent, echt out-of-the box.  Ik heb ook veel technische dingen geleerd, zoals Vectorworks. Die combinatie van met je handen bezig zijn en met de computer werken, daar houd ik van. Ik heb het onwijs naar mijn zin.”

Meer weten?

Wil je in het buitenland studeren?

Op educations.com kun je meer dan 90.000 programma's van internationale topuniversiteiten en over de hele wereld vinden en vergelijken.

Blader door programma's