Over deze opleiding
Iets voor jou?
Ben jij goed in het plannen en organiseren van werkzaamheden? Kun jij nauwkeurig werken en ben je stressbestendig? Misschien is de opleiding leidinggevende keuken iets voor jou.
In horecabedrijven, zoals hotel/restaurants, restaurants, eetcafés, cateringbedrijven, vergader-/congrescentra of instellingkeukens kun je aan de slag als leidinggevende in de keuken.
Jij bent verantwoordelijk voor de uitvoering van alle werkzaamheden in de keuken. Je houdt je bezig met onder andere het inkoopbeleid van de keuken en het vaststellen van de benodigde ingrediënten, producten, bestellijsten, inkoopspecificaties en andere artikelen. Daarnaast maak je planningen, werkroosters en begrotingen. Tot slot geef je leiding aan andere medewerkers in de keuken.
Wat ga je leren?
In deze opleiding leer je verschillende basistechnieken en vaardigheden die je bij dit werk nodig hebt. Je werkt onder andere aan de volgende kerntaken:
- Plant zijn werkzaamheden
- Maakt de mise en place
- Past recepten aan
- Bereidt gerechten en componenten
- Werkt gerechten voor de uitgifte af
- Maakt de werkruimtes, gereedschappen en machines in de keuken schoon
- Verricht onderhoud aan keukeninventaris
- Delegeert en bewaakt werkzaamheden
- Bestelt benodigde producten
- Ontvangt en controleert geleverde producten
- Slaat de geleverde producten op
- Controleert producten en voert keukenadministratie uit
- Ontwikkelt nieuwe recepten en garnituren
- Voert menu-engineering uit
- Stelt de menukaart op
- Ondersteunt de verbetering van efficiency en de beheersing van kosten
- Ondersteunt de verbetering van de kwaliteit
- Maakt een afdelingsplan
- Maakt een plan voor personeelsplanning en –ontwikkeling
- Maakt analyses voor begrotingen en doet voorstellen
- Zorgt voor inkoop van materialen en middelen
- Werft en selecteert nieuwe medewerkers
- Voert functionerings- en beoordelingsgesprekken
- Plant en verdeelt zijn werkzaamheden
- Begeleidt medewerkers en stuurt medewerkers aan
- Motiveert en stimuleert samenwerking in het team
- Bewaakt en evalueert processen en procedures op de werkvloer
- Voert werkoverleg
- Rapporteert aan de ondernemer
Welke vakken krijg je?
- Vakleer keukentechniek
- Vakleer keukentheorie
- Warenkennis
- Vakleer operationeel
- Rekenen
- Nederlands
- Engels
- LL&B (leren, loopbaan en burgerschap)
- Bedrijfseconomie
- Commerciële economie
- Personeelsmanagement
- Personeelsrecht
Diploma
Toelatingseisen
- Diploma kaderberoepsgerichte leerweg
- Diploma gemengde leerweg
- Diploma theoretische leerweg
- Overgangsbewijs naar klas 4 havo/vwo
- Mbo-diploma niveau 3 (van een verwante opleiding)
Vul hieronder jouw gegevens in.
ROC Friese Poort - Samen kom je verder
ROC Friese Poort is een opleidingencentrum voor leren, leven en uitwisselen van kennis en ervaringen. Persoonlijke aandacht, kleinschaligheid en sterke regionale gebondenheid zijn belangrijke kenmerken. Jongeren en volwassenen worden voorbereid op de arbeidsmarkt en samenleving. Uitgangspunten daarbij zijn eigen aanvangsniveau,...