Studeren in het buitenland - hoe overtuig je je ouders?

5 Tips die je zeker gaan helpen om in het buitenland te kunnen studeren

Jij bent hun alles, hun trots en vreugde. Het idee dat je naar de andere kant van de wereld gaat om te studeren, kan voor ouders een afschrikwekkende gedachte zijn. Vanaf het eerste moment dat je een buitenlandse studie voorstelt kan het zijn dat ze niet direct de ongelofelijke kansen en voordelen kunnen bevatten. In plaats daarvan, is alles wat ze nog kunnen horen dat jij van plan bent om in je eentje over de wereld te gaan rondzwerven.

Maar met de juiste aanpak overtuig je ze er snel van dat studeren in het buitenland leidt tot academisch succes, betere carrièremogelijkheden en een nieuwe vorm van onafhankelijkheid. We beschrijven hieronder vijf tips over hoe jij je ouders het beste kunt overtuigen en een studie in het buitenland mogelijk kan maken.

1. Bereid je goed voor

Waarom wil je eigenlijk over de grens gaan studeren? Doe uitgebreid onderzoek en leer zo veel als mogelijk over de opleiding, de universiteit en het land. Haal goede cijfers op school, begin alvast met het leren van de nieuwe taal en de cultuur. Laat je ouders zien dat je serieus bent over je keuze om te gaan studeren in het buitenland, dat je er goed over hebt nagedacht en dat het niet alleen maar een tijdelijke opwelling is.

Nog geen idee waar je precies wilt studeren? Doe deze test en ontvang handige suggesties.

2. Onderzoek de financieringsopties

Wie betaalt wat? Een buitenlandse studie kan een kostbare onderneming zijn en is daarom een van de eerste problemen zijn die ouders zullen voorspellen, vooral als ze denken dat jij verwacht dat alleen zij ervoor gaan betalen. Het overleggen van een goed doordacht budget, mogelijke financierings- of sponsoropties en misschien heb je zelf al geld opzij gezet, kunnen erbij helpen de financiële zorgen van je ouders te verlichten. Tegelijkertijd toont deze inzet je toewijding aan voor iemand die er graag wil gaan studeren in het buitenland.3. Beschrijf de vele voordelen

Wat levert je studie op? Zorg ervoor dat ze beseffen dat jij studeren in het buitenland niet alleen als een grote feestvakantie ziet. Je gaat naar een vreemd land om te leren, te studeren, ervaring op te doen en te verkennen. Afgestudeerden die meerdere talen spreken of ervaring hebben met andere bedrijfsculturen en markten hebben aanzienlijk betere carrièremogelijkheden. Een semester (of langer) in het buitenland helpt om opnieuw focus te vinden voordat je gaat afstuderen, wat betekent dat je kwalitatief beter zal presteren. Je ervaart een andere manier van leven en hebt vaak de mogelijkheid om ter plekke te kunnen reizen, al deze bijzondere aspecten maken je een meer wereldse en onafhankelijke persoon na een buitenlandse studie ervaring.

Bekijk onze Studentenverhalen om te zien hoe anderen hun studie in het buitenland hebben ervaren.

4. Zorg ervoor dat je contact houdt

Jouw ouders gaan je zeker missen! Het goede nieuws is dat sinds de komst van Skype, FaceTime, Facebook Messenger en andere sociale platforms, het nog nooit zo makkelijk (of goedkoper) is geweest om in contact te blijven met vrienden en familie over de hele wereld. Als je ouders op dit moment deze platforms niet gebruiken, help ze dan met het aanmaken van een account en leer ze hoe ze het kunnen gebruiken. Je kunt alvast een plan maken over hoe regelmatig je contact opneemt om te laten weten dat alles goed is, dat je veilig bent en dat je de tijd van je leven hebt!
5. Plaats jezelf in hun positie

Belangrijker nog, denk goed na over hoe je ouders zich zouden kunnen voelen bij de dingen waar ze niet direct de controle over hebben. Blijf je ouders betrekken bij belangrijke beslissingen, al heb je misschien al een keuze gemaakt. Voorzien je ouders steeds andere problemen? Bereid je voor op een uitgebreid gespek en geef goed doordachte antwoorden waarmee je mogelijke angsten wegneemt. Als ze inzien dat jij echt serieus bent dan zullen ze je ongetwijfeld steunen met de voorbereidingen op een studie in het buitenland. Veel succes!
MEER INFO EN OPLEIDINGEN IN HET BUITENLAND

*Wil je in het buitenland studeren?

Op educations.com kun je meer dan 90.000 programma's van internationale topuniversiteiten en over de hele wereld vinden en vergelijken.

Blader door programma's

Inloggen
Nieuwsbrief
Mis niets en blijf op de hoogte van nieuws over opleidingen!