Boomteelt

Terra MBO, In Assen (+2 locations)
Tijdsduur
2 tot 3 jaar
Studievorm
BOL/BBL
Tijdsduur
2 tot 3 jaar
Studievorm
BOL/BBL
Boek de cursus via de website van de organisator 🤗

Over deze opleiding

In Noord-Nederland verdienen honderden mensen een goede boterham met het kweken van bomen, heesters, coniferen en vaste planten; boomteelt. Het bepalen van een teeltplan, het vermeerderen van struiken, bomen en planten. De groei bevorderen van gewassen en ze beschermen tegen ziektes. Handel in kwekerijgewassen en het promoten van jouw producten bij afnemers. Er is een schreeuwend gebrek aan goed opgeleide mensen in de sector boomteelt, dus de kans op een leuke baan na de MBO opleiding Boomteelt is zeer groot.

De MBO opleiding Boomteelt wordt aangeboden op niveau 2 (2 jaar), niveau 3 (3 jaar) en niveau 4 (3 jaar). Ook is het mogelijk om de deeltijdopleiding (BBL) te volgen, waarbij je één dag in de week naar school gaat en daarnaast een baan hebt. Begin je al enthousiast te worden? Dan is de MBO opleiding Boomteelt iets voor jou!

Officiële opleidingsnaam

  • Niveau 2: Teelt 2/3 (Medewerker teelt)
  • Niveau 3: Teelt 2/3 (Vakbekwaam medewerker teelt)
  • Niveau 4: Teelt 4 (Manager teelt)

Iets voor jou?

Kies je voor de MBO opleiding Boomteelt, dan wil je meer weten over de natuur, bomen en planten. Manieren om ze te beschermen, te snoeien en te verplaatsen. Dat verplaatsen lijkt je ook leuk op een trekker, van grof materieel ben je niet vies! En wil je kweker worden, dan moet je natuurlijk ook iets van ondernemen weten. Het leren verkopen van je groen is dus ook onderdeel van de MBO opleiding Boomteelt.

Waar krijg je tijdens de opleiding mee te maken?

Tijdens de MBO opleiding Boomteelt staan de kweek, groei, oogst, opslag en het vervoer van jonge of oudere bomen, struiken en vaste planten centraal.

Met de MBO opleiding Boomteelt leer je alles over de verzorging van gewassen en gewasbescherming. In de eerste leerjaren van de MBO opleiding Boomteelt leer je veel praktische vaardigheden, zoals verschillende vermeerderingsmethodes, de begeleiding van de gewassen tijdens de opkweek: snoeien, rond steken, verplanten, bewateren, bemesten, onkruid en ziektebestrijding, het oogsten, het opslaan, de verwerking en het vervoer. In de hogere leerjaren nemen economie en ondernemersvaardigheden een belangrijke rol in. Ook leer je hoe je moet rijden op een trekker en hoe je omgaat met de apparatuur waar je mee werkt. En als kweker in de dop leer je ook hoe een succesvolle ondernemer werkt. Met je diploma vakbekwaam medewerker of manager plantenteelt op zak kun je bijvoorbeeld zelf kweker worden of op een kwekerij gaan werken. Wist je trouwens dat geen land ter wereld zoveel boomkwekerijproducten exporteert als Nederland?

Diploma

Als je je diploma hebt gehaald, kun je natuurlijk gaan werken. Je kunt kiezen voor een bestaan als boomkweker, eigenaar boomkwekerij, medewerker veiling, handelaar of teeltbegeleider.

Met een diploma MBO opleiding niveau 2 op zak, kun je ook doorstromen naar niveau 3 en daarna naar niveau 4. Volg je een niveau 4 opleiding, dan kun je ook doorleren aan het HBO. Met een groene MBO opleiding is dus veel mogelijk.

Toelatingseisen

Om de MBO opleiding Boomteelt te kunnen volgen, heb je een vooropleiding nodig.

  • Niveau 2: diploma VMBO basisberoepsgerichte leerweg
  • Niveau 3: diploma VMBO kaderberoepsgerichte leerweg
  • Niveau 4: diploma gemengde leerweg of theoretische leerweg

Vul hieronder jouw gegevens in.

Belangenverklaring doen

Vul je gegevens in als je interesse hebt in Boomteelt en meer wilt weten.

 Vul je contactgegevens in

 Stuur een informatieaanvraag

 Ontvang gratis informatie van de onderwijsinstelling


reCAPTCHA logo This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Terra MBO

Voor wie?

Terra is een school voor middelbaar beroepsonderwijs. We bieden 21 verschillende opleidingen. Elke opleiding biedt aantrekkelijke mogelijkheden voor werk of vervolgopleiding. Sommige opleidingen passen bij elkaar qua opzet en beroepsmogelijkheden. Die vormen samen een eigen wereld. Er zijn zeven werelden...

Lees meer over Terra MBO