Bekijk studentum.nl als: Mobiele site

Wo Bachelor Religie en Levensbeschouwing: Islam

Vrije Universiteit Amsterdam
Samenvatting
Amsterdam
3 jaar of 6 jaar
   
WO Bachelor
Nederlands
Voltijd/Deeltijd

Over deze opleiding

Wo-bachelor Islam - VUWo-bachelor Islam - VUWo-bachelor Islam - VUWo-bachelor: Islamitische Theologie

Vind je het leuk om een Korantekst te begrijpen en wil je graag ontdekken hoe godsdienst ‘werkt’? Vind je het een uitdaging om met andersdenkenden en andersgelovigen te praten? Wil je beter Arabisch leren? Wil je weten hoe je gelovig en belijdend moslim kunt zijn in een Europese context? Dan is de Wo-bachelor Islam van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) iets voor jou.

De Wo-bachelor wordt aangeboden door het Centrum voor Islamitische Theologie (CIT)  en is om een aantal redenen uniek in Nederland.

Bijzonder bij de Wo-bachelor Islam is dat je beschrijvende teksten bestudeert over wat moslims denken en doen en je leert zelf situaties en gedrag beschrijven, erover nadenken, naar aanleiding van ontmoetingen met anderen.

Stage aan de beroemdste en oudste islamitische universiteit

Tijdens de bachelor Islam aan de VU volg je stages in het buitenland, aan de befaamde en oudste islamitische universiteit: al-Qarawiyyin in Fes, aan de Kulliya Usul al-Din (faculteit der Godgeleerdheid).

Liga van islamitische universiteiten

De faculteit der Godgeleerdheid aan de VU heeft intensieve contacten opgebouwd in Marokko Egypte en Turkije. Daarnaast werkt de VU samen met de ‘Liga van islamitische universiteiten’.
De opleiding Islamitische Theologie concentreert zich op de Islam in Nederland. Tevens wordt er aandacht besteed aan de islam in andere delen van de wereld en aan de positie van moslims in onze samenleving.

Eerste erkende universitaire islamitisch-theologische opleiding in Nederland

De specialisatie islam binnen de bacheloropleiding Religie en levensbeschouwing is de eerste officieel erkende universitaire islamitisch-theologische opleiding in Nederland. Tijdens de opleiding Islamitische Theologie bestudeer je de islam niet van buiten, maar van binnen. De vakken worden gegeven door topdocenten die ook moslim zijn. Daardoor kijk je met andere ogen naar de islam. Je raadpleegt zelf de Koran en de Hadith en je vormt een mening over de positie van de islam in het Westen. Een belangrijk onderdeel van de opleiding Islam is de beheersing van de Arabische taal. Dit is nodig voor de studie van:

 • fiqh
 • tafsir
 • kalam
 • islamitische wijsbegeerte


Bij de VU denk je na over het islamitische geloof en andere geloven

Bij de VU doe je meer dan teksten bestuderen en je geloof beschrijven. Je denkt ook na over wat je moet geloven en je praat erover met studenten van andere geloofsrichtingen. Dat is uniek in heel Europa. Tevens krijg je tijdens de opleiding inleidingen in het christendom, hindoeïsme, jodendom en humanisme. Je krijgt Arabisch en volgt vakken op andere gebieden, zoals Godsdienstsociologie en Filosofie.

Discussiëren over je geloof

De theologische faculteit van de VU biedt ook christelijke opleidingen aan. Hierdoor kom je dus in contact met studenten met diverse andere geloofsovertuigingen en je praat met hen over de islam. De opleiding Islamitische theologie stimuleert dit contact zo veel mogelijk en biedt ruimte voor discussie en uitwisseling.

Toekomstperspectief

Toekomstperspectieven na de Wo-bachelor Religie en Levensbeschouwing: Islam

Na drie jaar Religie en Levensbeschouwing aan de VU heb je een brede kennis van de grote wereldreligies en levensbeschouwing en heb je geleerd zelfstandig sociologisch onderzoek te doen. Waar je met de opleiding Islamitische theologie terechtkomt, is deels afhankelijk van je masterspecialisatie.

Als je kiest voor de master Islamitisch geestelijke verzorging, kun je aan de slag bij instellingen en organisaties als:

 • GGZ
 • verzorgingshuizen
 • ziekenhuizen
 • gevangenis
 • krijgsmacht
 • jeugdzorg
 • jongerencentrum
 • gemeente
 • overheid

Vrije Universiteit Amsterdam

VU is verder kijkenAl sinds de oprichting in 1880 staat de VU voor een onderscheidende manier van wetenschap toepassen. Met ons onderzoek en onderwijs willen we de wereld beter maken. Maatschappelijke problemen vragen om samenwerking tussen verschillende specialismen. De VU...


Lees meer over Vrije Universiteit Amsterdam

Contactgegevens Vrije Universiteit Amsterdam

Vrije Universiteit Amsterdam

De Boelelaan 1105
1081 HV Amsterdam

Beoordelingen

Er zijn nog geen beoordelingen beschikbaar.

Wil je in het buitenland studeren?

Op educations.com kun je meer dan 90.000 programma's van internationale topuniversiteiten en over de hele wereld vinden en vergelijken.

Blader door programma's