Bekijk studentum.nl als: Mobiele site

Studeren in België

Studeren in Belgie

Studeren in België

In België wordt je verwelkomt op een spannende, levendige en kosmopolische stedelijke omgeving. Hier verzamelt de hele wereld zich om te kunnen genieten van fijne cultuur, prachtige sprookjesachtige kastelen en de uitstekende keuken. Studeren in België is niet gewoon in het buitenland studeren, want met zijn multiculturele en meertalige omgeving biedt België je de ultieme internationale ervaring.

België zou tot wel drie officiële talen kunnen hebben (Frans, Nederlands en Duits), Engels is de vierde niet-officiële taal en de Belgen maken er daarom geen probleem van om Engels te spreken. De Belgen zijn zelfs gewend de hele wereld welkom te heten. De stad Brussel is een van de grote kosmopolitische hoofdsteden ter wereld, de thuisbasis van zowel de Europese Unie en de NAVO, evenals een overvloed aan internationale handels- en financiële bedrijven.

Ga naar Educations.com en bekijk de opleidingen in België

Over België

De geschiedenis van België is altijd in verband gebracht met zowel commerciële als culturele handel en veel is te danken geweest aan de rol als grote ontmoetingsplaats van West-Europa. Het is moeilijk om een ​​Europees land te noemen dat niet op een of ander moment samen wilde werken met België. Sporen van de Oostenrijkers, Spanjaarden, Fransen en Nederlanderlanders zijn nog steeds te zien in de architectuur en in de levensstijl van de mensen. Romaans, Gotisch, Barok en Art Nouveau – je ziet er prachtige voorbeelden van kunst en architectuur uit het heden en het verleden.

De officiële munteenheid van België is de Euro (€), dat ook de officiële munt van de Europese Unie is. Vijftien lidstaten delen deze munteenheid waardoor reizen en prijzen vergelijken een stuk gemakkelijker is in deze Europese landen. Het land grenst aan Frankrijk, Duitsland, Nederland en Luxemburg, dit maakt België een prima uitgangspunt voor reizen door heel Europa.

Veel universiteiten bieden opleidingen in het Engels en er zijn ook Europese en internationale scholen actief in België. Als je je liever wil ontwikkelen binnen een van de officiële talen van België dan bieden de meeste universiteiten hiervoor extra taalcursussen aan.

De Belgische keuken
België staat erg goed bekend om zijn keuken, en Belgische restaurants zijn te vinden in de meest invloedrijke gastronomische gidsen, zoals de Michelingids. Belgen houden van wafels (die zijn oorsprong vonden in België) en Franse frietjes. In tegenstelling tot hun naam zijn Franse frietjes ook afkomstig uit België. De naam "french fries" verwijst eigenlijk naar de Franse beschrijving van de wijze waarop de aardappelen gesneden worden. De nationale gerechten zijn "steak en frietjes met salade" en "mosselen met frieten". Belgische chocolade wordt beschouwd als 's werelds beste!

Talen
Frans, Nederlands en Duits zijn allemaal officiële talen van België. Het land bestaat uit drie taalgemeenschappen:

- De Vlaamse gemeenschap (Nederlands)
- De Waalse gemeenschap (Frans)
- De Duitstalige gemeenschap (Duits)

De taal van het onderwijs en van de beoordeling van activiteiten van studenten is principe in het Frans. Echter, sommige opleidingen worden in een andere taal (bijvoorbeeld in het Engels) gegeven. Studenten worden hiervan op de hoogte gebracht tijdens hun aanmelding.

Studenten die niet de gelegenheid zijn om Frans te leren, maar die wel Engelse taal beheersen kunnen zich in België zonder moeite aanmelden voor doctorale studies en bepaalde gespecialiseerde universitaire opleidingen. Bij de aanvang van hun studie worden studenten in staat gesteld om de basiskennis van de Franse taal te verwerven.

Het Bologna-systeem
Het Belgische onderwijssysteem is gereguleerd door de verklaring van Bologna. Het Bologna-proces werd gestart in 1999, toen de ministers van Onderwijs van 29 Europese landen de verklaring van Bologna in de Italiaanse stad Bologna ondertekenden. Het doel van het proces is de educatieve standaarden voor de academische graden en kwaliteitszorg te creëren, om het voor studenten makkelijker maken om te verhuizen van het ene Europese land naar het andere en om de algehele kwaliteit van het Europese hoger onderwijs te verbeteren. Het systeem omvat ook aspecten van het Amerikaanse stelsel van hoger onderwijs en vereenvoudigt daarmee vergelijking onderling. Het Bologna-systeem maakt gebruik van het European Credit Transfer System (ECTS) om de hoeveelheid  hoger onderwijs credits te meten.

Het Bologna-systeem, het hogere onderwijssysteem van België, volgt het Bachelor/Master systeem:

Bachelor’s degree: 3 jaar (180 ECTS) in de richting van een professionele bachelor of een academische bachelor. Biedt studenten de kern van het onderwijs in de gekozen discipline, evenals een brede algemene vorming. De academische Bachelor geeft toegang tot Master opleidingen.

Master's degree: 1 of 2 jaar (60 of 120 ECTS studiepunten). Levert gespecialiseerde inhoud terwijl er ruimte wordt gelaten voor de verdere ontwikkeling van het wetenschappelijk onderzoek.

Na het behalen van een master’s degree kunnen studenten ervoor kiezen om onderzoeksprojecten te doen die leiden tot het Doctorale degree (PhD). PhD's worden alleen afgegeven door universiteiten. Het Bologna-systeem maakt ook gebruik van het European Credit Transfer System (ECTS) om credits in het hoger onderwijs te meten.

Universiteiten
De universitaire instellingen in België hebben als specifiek doel fundamenteel en toegepast wetenschappelijk onderzoek te leveren. Universitair onderwijs is gebaseerd op de nauwe band tussen het wetenschappelijk onderzoek doen en onderwijs geven.

Andere instituten
Hoger onderwijs dat wordt georganiseerd buiten de universitaire instellingen is gericht op het verkrijgen van professionele of artistieke hogere kwalificaties. Hieronder vallen:

  • Hogeschool onderwijsinstellingen
  • Hogescholen voor architectuur
  • De hogescholen van de Kunst


Toelating

Iedereen met een secundair onderwijsdiploma kan in aanmerking komen om toegelaten te worden op alle Belgische instellingen voor het hogere onderwijs. Echter, er zijn drie uitzonderingen: geneeskunde, kunst en ingenieurswetenschappen. Wil je graag geneeskunde of tandheelkunde studeren dan moet een door de overheid georganiseerd toelatingsexamen doen, evenals voor de Frantalige studie ingenieurswetenschappen. Kunstacademie studenten wordt gevraagt een praktisch toelatingexamen bij de instelling te doen.

Kosten
Studenten betalen in België per jaar inschrijfgeld. Voor Belgische en studenten uit de Europese Unie wordt het hoger onderwijs voor een groot deel door de overheid gefinancierd. De hoogte van het inschrijfgeld is afhankelijk van de instelling voor hoger onderwijs en de studierichting. Het inschrijfgeld voor de Belgische en Europese studenten is vastgesteld op ongeveer €800,- per jaar.

Buitenlandse studenten uit niet-EU-landen moeten extra inschrijfgeld betalen. De hoogte van de bedragen variëren per studie. Informatie met betrekking tot de hoogte van het totale bedrag kan worden verkregen bij de individuele onderwijsinstelling.

Studiekosten en de kosten in het levensonderhoud zijn afhankelijk van de studierichting, type accommodatie en de manier van leven. Studenten zullen ongeveer een minimum van €700,- per maand nodig hebben, afzonderlijk van kosten van het onderwijs. De minimumprijs voor huisvesting is tussen de €200,- en €300,- euro per maand.

Visa
Studenten uit de Europese Unie hebben geen Belgisch visum nodig om te kunnen studeren in België, maar moeten wel een nationale identiteitskaart hebben. Studenten buiten de Europese Unie hebben wel een geldig visum nodig. Binnnen acht dagen na aankomst in België moeten de alle studenten (ook degene binnen de Europese Unie) zich registreren bij de lokale overheid in hun woonplaats in België.

Klik hier en vind jouw opleiding in België

Zoek je meer informatie over studeren in het buitenland?

>> Bekijk alle opleidingen, universiteiten en landen op Educations.com


Wil je in het buitenland studeren?

Op educations.com kun je meer dan 90.000 programma's van internationale topuniversiteiten en over de hele wereld vinden en vergelijken.

Blader door programma's

Inloggen
Nieuwsbrief
Mis niets en blijf op de hoogte van nieuws over opleidingen!