Sociaal Cultureel Werker

ROC van Flevoland, In Almere
Tijdsduur
2 tot 3 jaar
Taal
Nederlands
Studievorm
Niveau 4
Tijdsduur
2 tot 3 jaar
Taal
Nederlands
Studievorm
Niveau 4
Boek de cursus via de website van de organisator 🤗

Over deze opleiding

Kies je voor sociaal cultureel werk, dan kies je voor veel creatieve, kunstzinnige vakken, recreatie en sport waarmee jij activiteiten organiseert voor diverse typen mensen, zodat zij allemaal tot hun recht komen. Als je hier van nature al zin in hebt, is deze opleiding geschikt voor jou.

Als je opleiding via de BOL volgt ga je vijf dagen per week naar school en heb je het eerste jaar les in een brede SAW-klas voor niveau 3 en 4 samen. Tijdens de eerste lesperiode worden je kwaliteiten, motivatie, diploma’s en werkervaring in kaart gebracht en ga je oefenen met alle programmaonderdelen. Op grond daarvan wordt halverwege leerjaar 1 een leerroute naar een niveau 3 of 4 en de uitstroomrichting met je afgesproken. Praktijkervaring doe je op tijdens de stages. Die stages loop je bij een erkend leerbedrijf. Dat zal gaan in de vorm van oriënterende stages, reguliere stages bij instellingen, projectstages en stages tijdens vakanties. Dat laatste is juist dé periode dat er veel werk is voor een cultureel werker. Als je voor de BBL kiest ga je één dag per week naar school en de rest van de week werk je minimaal 21 uur per week bij de werkgever. Omdat er rekening wordt gehouden met ervaring, kennis en vaardigheden die je misschien al hebt, doen sommige studenten de opleiding in minder dan twee jaar. Tijdens de eerste lesperiode worden je kwaliteiten, motivatie, diploma’s en werkervaring in kaart gebracht; op grond daarvan wordt een definitieve leerroute, het definitieve niveau (3 of 4) en een uitstroomrichting met je afgesproken.

Toekomstperspectief

Wat kun je worden?

Als sociaal cultureel werker organiseer je activiteiten op het gebied van kunst en cultuur, recreatie en sport en spel, en je voert die activiteiten ook uit. Je richt je vooral op mensen in achterstandsituaties met als doel hun zelfstandigheid en zelfredzaamheid te vergroten. Door de activiteiten die jij organiseert, help je hun woon-, werk- en leefklimaat te verbeteren. Je leert ook hoe je deze activiteiten stap voor stap samen met professionals en vrijwilligers organiseert en uitvoert. Vaak ben je praktisch in de weer met deelnemers, maar bureauwerk hoort er natuurlijk ook bij.

Verder leren?

Na het halen van je diploma kun je ervoor kiezen om door te leren, bijvoorbeeld met een opleiding op hbo-niveau. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan hbo-Culturele Vorming, hbo-Creatieve Therapie of hbo- SPH.

ROC van Flevoland heeft een intensieve samenwerking met Windesheim Flevoland waardoor het voor jou mogelijk is om met dit niveau 4 diploma naadloos door te stromen naar een hbo-opleiding van Windesheim Flevoland. Je kunt je in je laatste studiejaar oriënteren op een aansluitende hbo-opleiding door het volgen van een doorstroomtraject.

Toelatingseisen

Je bent van harte welkom met het vmbodiploma kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg of theoretische leerweg. Ook volstaat het overgangsbewijs van havo/ vwo-3 naar havo/vwo-4.

Als je kiest voor de opleiding Sociaal cultureel werker 4 en tijdens je studie blijkt dat de niveau 3 opleiding Pedagogisch medewerker kinderopvang 3 beter bij je past, dan bestaat de mogelijkheid om over te stappen.
ROC van Flevoland
Straat van Florida 1
1334PA Almere

Welkom bij ROC van Flevoland

Bij het ROC van Flevoland staat jouw talent centraal. Samen ontdekken we waar jij goed in bent en bieden wij jou de mogelijkheid om je talent te ontwikkelen. Daar hebben we een passende mbo-opleiding bij met stages of leerbanen op...

Lees meer over ROC van Flevoland