Signspecialist

ROC van Amsterdam, In Amsterdam

Over deze opleiding

De beste signmaker is creatief, technisch, millimeter-gevoelig en heeft kennis van materialen en kleuren.

Ieder bedrijf, groot of klein, wil zich herkenbaar en onderscheidend profileren. Dit kunnen zij door hun huisstijl toe te passen op al hun uitingen. Dit wordt ook wel visuele communicatie genoemd. Naast gedrukte media en internet, worden bijvoorbeeld ook bedrijfsauto's, billboards en bedrijfspanden gebruikt voor die uitingen.
Als signmaker maak je deze producten. Meer voorbeelden zijn autobelettering, gevelreclame, reclameborden, lichtbakken maar ook bewegwijzeringen, displays, textielbedrukking, groot formaat prints (steigerdoeken, grote posters) en verschillende driedimensionale ontwerpen.

De werkzaamheden zijn ontwerpen en/of voorbereiden van de uitingen, zodat ze gebruikt kunnen worden voor plot-, print-, graveer- en freesapparatuur. Vervolgens bedien je deze machines, werk je de signproducten af en monteer je het materiaal op de locatie. Als signspecialist maak je ook (technische)ontwerpen en stuur je een team van signmakers aan. Je werkt dus niet alleen met de computer, maar ook met diverse machines én je eigen handen.

Bij dit beroep moet je op de millimeter nauwkeurig kunnen werken. Communicatieve vaardigheden zijn in dit beroep ook belangrijk omdat je alleen maar ook veel in teamverband zal werken. Je hebt contacten met de opdrachtgever, de vormgever maar bijvoorbeeld ook de gemeente voor het aanvragen van vergunningen.

Als signmaker heb je vaak te maken met deadlines; flexibiliteit en onder tijdsdruk kunnen werken zijn eigenschappen die je in dit beroep goed kunt gebruiken.

De opleiding duurt 4 jaar, je volgt (praktijk)lessen op school en doet beroepspraktijkvorming (BPV) bij een erkend leerbedrijf. De beroepsopleidende leerweg (BOL) is ongeveer 60% school en 40% BPV.

De eerste twee jaar leer je vooral veel praktische vaardigheden die nodig zijn om producten als autoreclame, gevelreclame, reclameborden, naamborden, bewegwijzering etc. te maken. In het derde en vierde jaar zal er meer aandacht worden besteed aan het plannen en begeleiden van projecten en het aansturen van medewerkers. Daarnaast leer je wat er allemaal komt kijken bij het runnen van je eigen signbedrijf.

Toekomstperspectief

  • Gespecialiseerde signbedrijven
  • In de standbouw
ROC van Amsterdam
Maalderij 37
1185ZC Amstelveen

ROC van Amsterdam

Bij het ROC van Amsterdam (ROCvA) staat jouw talent centraal. Samen ontdekken we waar jij goed in bent en bieden we jou de mogelijkheid om je talent te ontwikkelen! Daar hebben wij een passende mbo-opleiding bij. En vaak een uitstekende...

Lees meer over ROC van Amsterdam