Analist

ROC van Amsterdam, In Amsterdam

Over deze opleiding

Als je analist wilt worden moet je nieuwsgierig zijn, maar ook netjes, nauwkeurig en betrouwbaar. In een laboratorium heb je je eigen taak en specialisatie. Het werk kan zeer divers zijn. In de biomedische sector werk je vooral in laboratoria van ziekenhuizen. Als klinisch chemisch analist houd je je bezig met het onderzoeken van bloed- en urinemonsters. Als pathologisch analist prepareer en onderzoek je weefsels en cellen van mensen die ziek zijn. Een voorbeeld van biotechnologie is onderzoeken of de bacteriƫn in drinkyoghurt wel veilig zijn. Verder worden micro-organismen gebruikt voor het maken van medicijnen. En wie denk je dat de kwaliteit van zwemwater in meren en plassen controleert en bewaakt? Juist ... een analist.

In de chemische sector werk je aan het ontwikkelen van grondstoffen en eindproducten. Je speelt bijvoorbeeld een rol in de productie van (nieuwe) medicijnen of je houdt je bezig met controletaken.

Dat in laboratoria analyses volgens (strenge) voorschriften uitgevoerd moeten worden leer je in de opleiding. Maar je leert nog veel meer: plannen en organiseren, rapporteren en procedures toepassen. Samenwerken, overleggen en begeleiden, het ondersteunen van projectteams en methoden ontwikkelen. Dit alles komt tijdens je studie aan bod.
Ook wordt er gekeken of je wel ethisch en integer kunt handelen. Er wordt dus best veel van je gevraagd, maar je komt wel in een prachtig en afwisselend beroep terecht!

Alleen bij het ROC van Amsterdam in de regio Noord-Holland, kun je alle afstudeerrichtingen kiezen.

Je volgt een school en stagetraject (BOL) waarbij je ongeveer 60% les op school hebt en 40% beroepsvorming in de praktijk krijgt. De laboratoriumopleiding van het ROC van Amsterdam werkt samen met o.a. het HLO van Hogeschool INHolland. Met een mbo-diploma Analist is daar een verkort traject mogelijk.

Toekomstperspectief

  • Laboratoria in ziekenhuizen
  • Laboratoria van de chemische en farmaceutische industrie
  • Laboratoria van de voedingsmiddelenindustrie
  • Waterschappen
  • Wetenschappelijke instellingen

Toelatingseisen

Een rekentoets maakt deel uit van de toelatingsprocedure.
ROC van Amsterdam
Maalderij 37
1185ZC Amstelveen

ROC van Amsterdam

Bij het ROC van Amsterdam (ROCvA) staat jouw talent centraal. Samen ontdekken we waar jij goed in bent en bieden we jou de mogelijkheid om je talent te ontwikkelen! Daar hebben wij een passende mbo-opleiding bij. En vaak een uitstekende...

Lees meer over ROC van Amsterdam